ΑΓΡΟΤΕΣ! ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ LIVE!!! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΙΚΑ, E-EFKA!!

Δελτίο αγροτών!

490
SHARES
1k
VIEWS

-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ LIVE!! (opekepe.gr) ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ! ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΙΚΑ, E-EFKA(efka.gov.gr)!! – Τελευταίες ειδήσεις! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Προς τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να πληρωθούν – μετά από μεγάλη καθυστέρηση – οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί στη Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης/παρεμπόδισης σύζευξης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», της 1ης Πρόσκλησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

ΤΟ 2024 ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!! ΕΦΚΑ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ, ΟΤΑ!!! ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ!

Θυμίζουμε ότι η σχετική πίστωση ύψους 1.040.863 ευρώ έχει εγκριθεί από αρχές Σεπτεμβρίου. Όμως οι αρμόδιες ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι τα παραστατικά για το πρόγραμμα τα παραλάμβαναν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών.

Στο μεταξύ μεγάλες «πιέσεις» υπάρχουν στον (opekepe.gr) για να πληρωθεί η προκαταβολή του τσεκ μέχρι 27 Οκτωβρίου. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνει τις πληρωμές με βάση τον σχετικό σχεδιασμό δηλαδή μέχρι το τέλος την Παρασκευή (27/10). Για να γίνει η πληρωμή το σύστημα έχει «κλείσει» από 19 Οκτωβρίου και γίνονται οι διασταυρώσεις. Πάντως τα χρήματα φέτος θα είναι αρκετά μειωμένα, κάτι που αναμένεται να φέρει αγανάκτηση στους παραγωγούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πληρωμές θα γίνουν με τα στοιχεία του 2022. Αν θα υπάρξουν καταλογισμοί από την ΕΕ θα γίνουν το 2025.

Πάντως η επεξεργασία των Οικολογικών Σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής προκαταβολής του 2023, δηλαδή από 1η Νοεμβρίου, για να υπάρξουν διορθώσεις. Θα είναι πρώτη φορά φέτος που δεν αναμένεται να γίνει η πληρωµή του «πρασινίσµατος» εντός του ∆εκεµβρίου, μαζί με την εξόφληση του τσεκ.

Επίσης τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε νεότερα από την οικονομική αστυνομία για τις ενισχύσεις σε βοσκοτόπια, περιπτώσεις που είχε πάει στον εισαγγελέα ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας.

Στο μεταξύ πάει για Νοέμβριο η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες, του 2023, με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Παρά τις «πιέσεις» από το Μαξίμου δεν φαίνεται να είναι εφικτή η πληρωμή αυτό το μήνα, σημειώνει το agrotypos.gr.

ΑΓΡΟΤΕΣ -ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ LIVE!! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΙΚΑ, E-EFKA!! – Hμερομηνίες πληρωμών!

Από τις 26 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι  για όλους του δικαιούχους, με την τελευταία ημέρα πληρωμής να ορίζεται για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ και δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα οι ημερομηνίες και τα ταμεία για τις συντάξεις Νοεμβρίου:

 • Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ και η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα Τετάρτης 25 Οκτωβρίου.
 • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου θα πληρωθούν Δευτέρα 30 Οκτωβρίου. Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου.

Ο «χάρτης» των πληρωμών του ΕΦΚΑ

Από τον θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

 • Από τις 16 έως 20 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 23,8 εκατ. ευρώ σε 1.060 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
 • Στις 20 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 12,1 εκατ. ευρώ σε 26.020 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).
 • Στις 16 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 182.100 ευρώ σε 183 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ.
 • Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 13,3 εκατ. ευρώ σε 5.740 δικαιούχους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς, περιόδου 01/01/2019-30/09/2020.Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • 19 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
 • 20 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
 •  700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
 • 6 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -Τέλος η ποινή 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Μόνιμες και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για συνταξιούχους και ασφαλισμένους προβλέπονται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που χθες πήρε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις είναι οι εξής:

  • 1 Εισάγεται η φορολόγηση με 15% των εφάπαξ παροχών που θα δίνουν από εδώ και στο εξής τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Δεν αφορά τα κανονικά εφάπαξ των άλλων Ταμείων του ΕΦΚΑ, αλλά μόνον τα επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν προαιρετικά για να δίνουν συμπληρωματικές συντάξεις σε όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να καταβάλουν συμπληρωματικές εισφορές.
  • 2 Καταργείται από 1ης/1/2024 η ποινή 30% που επιβάλλεται στις συντάξεις όταν οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται. Η διάταξη αφορά πάνω από 100.000 συνταξιούχους που κρύβουν ότι απασχολούνται για να μην τους κοπεί η σύνταξη. Οσοι θα δηλώνουν από 1ης/1/2024 απασχόληση δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη, αλλά θα καταβάλλουν εισφορά 10% επί του μισθού που λαμβάνουν, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορά με προσαύξηση 50%.
  • 3 Καταβάλλεται το 40% της σύνταξης σε ασφαλισμένους με οφειλές έως 30.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων στις 12.000 ευρώ για οφειλέτες ΟΑΕΕ και στις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του ΟΓΑ.
  • 4 Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας των 780 ευρώ σε αγρότισσες και γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και στις γυναίκες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα χορηγείται για κάθε νεογέννητο τέκνο με διάρκεια επιδότησης τους 9 μήνες. Προϋπόθεση για τη χορήγησή του θα είναι η αναστολή δραστηριότητας για όσο διάστημα η μητέρα θα επιδοτείται.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ – ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νομοθετική θα είναι κατά τα φαινόμενα η λύση που θα έρθει για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, με πιθανότερο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Τα αναδρομικά που οφείλονται προέρχονται από τις περικοπές επικουρικών συντάξεων, Δώρων κύριων και επικουρικών και από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Χωρίζονται, δε, σε δύο κατηγορίες: τα διεκδικούμενα από συνταξιούχους με αγωγές και τα μη διεκδικούμενα.

Για τα διεκδικούμενα υπάρχουν πάνω από 350.000 συνταξιούχοι που έχουν κατοχυρώσει με τις αγωγές τους επιστροφές 11 μηνών από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και Δώρων. Κατά κανόνα είναι συνταξιούχοι από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ κ.ά.). Τις ίδιες περικοπές έχουν και περίπου 700.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να έχουν διεκδικήσει αναδρομικά με δικαστική προσφυγή. Ενώ από το Δημόσιο περιμένουν αναδρομικά από την ΕΑΣ περίπου 300.000 παλαιοί πριν τον Μάιο του 2026 συνταξιούχοι, εκ των οποίων 7.000 έχουν κάνει και προσφυγές όχι στα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι αρμόδιο για τα συνταξιοδοτικά του Δημοσίου.

Σχεδόν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι περιμένουν τα αναδρομικά. Οι 350.000 τα διεκδικούν με αγωγές και το κόστος πληρωμής τους ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και οι υπόλοιποι 1,1 εκατ. χωρίς αγωγές, τότε το συνολικό κόστος φτάνει στα 2,3 δισ. ευρώ.

Μετά και την απόφαση για αυξήσεις στις των δικαστών, το θέμα με τα αναδρομικά για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων έχει επανέλθει στο τραπέζι της κυβέρνησης.

Ενα από τα σχέδια που μπορεί να αξιοποιηθεί για τα αναδρομικά 1,4 εκατ. συνταξιούχων είναι να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία με τα αναδρομικά που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις, με τη διαφορά όμως ότι τα νέα αναδρομικά (επικουρικές, Δώρα και ΕΑΣ) θα πληρωθούν τμηματικά σε δόσεις για όσους έχουν προσφυγές και για όσους δεν έχουν προσφυγή να δοθεί μία εφάπαξ ενίσχυση. Αυτή η ενίσχυση θα μπορούσε να καλύπτει το 70% με 80% των περικοπών τους και να είναι της τάξης των 800 ως 1.000 ευρώ.

ΝΕΑ LIVE -EIΔΗΣΕΙΣ! ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 10.000 ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΣΕΠ!! ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 ΗΡΘΑΝ …!!

ΣχετικάΆρθρα

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ-ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΪ́ΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ!

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) -ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΪ́ΟΥ 2024 ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ! ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Χαμηλό βαρομετρικό» συνεχίζει να...

Επόμενο Άρθρο