Φυσικοθεραπεία ονομάζεται η ιατρική διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιούνται ορισμένοι τύποι ασκήσεων, μασάζ και θεραπείες που στηρίζονται σε σωματικά ερεθίσματα, όπως τα ηλεκτρικά ρεύματα, οι υπέρηχοι, η ζέστη και το κρύο, με στόχο την ανακούφιση του πόνου, την βελτίωση της κίνησης, την βελτίωση του μεταβολισμού και της κυκλοφορίας του αίματος, την βελτίωση του συντονισμού και της δύναμης, την πρόληψη χρόνιων προβλημάτων και τη μυϊκή ενδυνάμωση.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μέσω της φυσικοθεραπείας, διδάσκονται ασκήσεις τις οποίες καλούνται να κάνουν μόνοι τους στο σπίτι, για να βελτιώσουν τη σωματική τους υγεία.
Συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:
1.Ασκήσεις με ενεργές κινήσεις από τον ασθενή: Βελτιώνουν την κινητικότητα, τον συντονισμό και τη μυϊκή δύναμη. Οι ασκήσεις αυτές διδάσκονται στον ασθενή από έμπειρους φυσικοθεραπευτές και πρέπει να πραγματοποιούνται στο σπίτι από τον ίδιο.
2.Καθοδηγούμενες ή παθητικές κινήσεις που πραγματοποιούνται από τον φυσικοθεραπευτή για τον ασθενή: Βελτιώνουν την κινητικότητα του σώματος, για παράδειγμα βελτιώνουν την ικανότητα κίνησης μιας άκαμπτης ή κλειδωμένης άρθρωσης. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται ως το αρχικό στάδιο των ενεργών ασκήσεων, για άτομα που δεν μπορούν ακόμη να μετακινήσουν μόνα τους μέρη του σώματός τους, όπως τα χέρια ή τα πόδια.
3.Θεραπείες που στηρίζονται σε σωματικά ερεθίσματα: Τέτοιες θεραπείες είναι οι ακόλουθες:
Οι πιο πάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται για τη θεραπεία οξέων (που προκαλούν έντονο ξαφνικό πόνο) και χρόνιων καταστάσεων (που προκαλούν πόνο που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες), για την πρόληψη σωματικών προβλημάτων και για τη σωματική αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις. Το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που διαρκεί ο πόνος, από την αιτία του και από τις προσωπικές προτιμήσεις του ασθενή.
Οι γιατροί στρέφονται στη φυσιοθεραπευτική επιλογή σε περιπτώσεις όπως ο πόνος στην πλάτη, η φθορά των μυών, οι μυϊκοί τραυματισμοί, οι τραυματισμοί των τενόντων ή των αρθρώσεων, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών παθήσεων, νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας και όταν υπάρχουν προβλήματα του πυελικού εδάφους, όπως η ακράτεια.
Η φυσικοθεραπεία επιλέγεται επίσης για τα άτομα που νοσηλεύονται μακροχρόνια, για ενδυνάμωση των μυών τους, οι οποίοι τείνουν να αποδυναμώνονται εξαιτίας της μακροχρόνιας ακινησίας τους και για βελτίωση της κίνησής τους, προς αποφυγή πτώσεων και περαιτέρω τραυματισμών.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι φυσικοθεραπείας είναι οι ακόλουθοι:
Η έρευνα δείχνει ότι από τη φυσικοθεραπεία, οι ασθενείς μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη όπως:
Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.forbes.com/health/
https://www.ewmotiontherapy.
https://my.clevelandclinic.
https://www.medicalnewstoday.