Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά τόσο με τις διμερείς σχέσεις όσο και με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, είχαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της άμυνας.
Ο Πρόεδρος Μακρόν, επαναβεβαίωσε στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, την δέσμευση της Γαλλίας στην γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία, αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ
Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα αμυντικά ζητήματα επαναβεβαίωσε την δέσμευση της Γαλλίας τόσο στην γαλλοελληνική στρατηγική συνεργασία, όσο και υπέρ της ασφάλειας της Ελλάδας, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ.
Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και για την υποστήριξη της βιομηχανικής της βάσης, ενόψει της σχετικής με το θέμα Λευκής Βίβλου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή άνοιξη.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα διεθνή ζητήματα, αρχής γενομένης από την άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς επίσης και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.
Ως προς τα ζητήματα της σημερινής διεθνούς συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει ένας προνομιακός χώρος για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος ανταγωνιστικής, ελκυστικής και ανεξάρτητης τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρεται στο ανακοινωθέν των Ηλυσίων Πεδίων. Εκ παραλλήλου επισημαίνεται ότι προς το σκοπό αυτό υποστηρίζουν την ταχεία εφαρμογή ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού φύλου πορείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, που θα βασίζεται στις επενδύσεις, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα.
Προς το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανταγωνιστικότητα, σε συνέχεια της έκθεσης Ντράγκι, κυρίως δε σε σχέση με την απλοποίηση των κανόνων της ΕΕ, την απεξάρτηση από τον άνθρακα της βιομηχανικής παραγωγής, την μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και τον νόμιμο ανταγωνισμό.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα της ανάπτυξης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της κλιματικής και της ψηφιακής μετάβασης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Ντέμις Χάσαμπις, νομπελίστα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Ντ.Χάσαμπις στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Κρις Λέχαν υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.
Αντηλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, τέλος, με τον Μπόργκε Εκχολμ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον