Οι τρεις μειώσεις επιτοκίων που θα γίνουν φέτος στις ΗΠΑ επιβεβαιώνονται από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της ικανοποίησε τις αγορές και συνέβαλε για το “σκαρφάλωμα” της Wall Street σε νέα ιστορικά ρεκόρ.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Ο Dow Jones με κέρδη 1% έπιασε τις 39.512,13 μονάδες, ο δείκτης Standard & Poor’s κέρδισε 0,9% και διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό των 5.224,62 μονάδων, ενώ το καλό… τρίτωσε με τον Nasdaq, που έκλεισε με άνοδο 1,3% και νέο υψηλό στις 16.369,41 μονάδες. Οι επενδυτές άκουσαν αυτό που περίμεναν να ακούσουν από τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, οπότε, το αγοραστικό ενδιαφέρον επανήλθε στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Τα σημερινά επιτόκια 5,25%-5,50%, αναμένεται να υποχωρήσουν στο τέλος του έτους στο 4,50%-4,75%, δίνοντας ανάσα στα κρατικά χρεόγραφα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, τα οποία σήμερα, έχουν υψηλότερο επιτόκιο και από αυτό της Ελλάδας (4,30% έναντι 3,30%)!
Αν δεν προκύψει καμιά… ανώμαλη κατάσταση, οι ΗΠΑ θα πάνε… τρένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο, μια πιθανή ανατροπή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομο πισωγύρισμα το σύνολο των αγορών. Γιατί όπως λέει και το γνωστό ρητό με… παράφραση, “όσο ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο φαίνονται τα οπίσθια της”. Ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά υποχώρησης προς το 2%, ωστόσο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένει ο προβληματισμός.
Οι αγορές είναι “φουσκωμένες”, σε όλα τα επίπεδα. Μετοχές, ομόλογα, χρυσός και ακίνητα, εξακολουθούν να απορροφούν ρευστότητα και να σημειώνουν νέα υψηλά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως γνωρίζουμε μέσω και του Διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, θα μειώσει μάλλον τέσσερις φορές τα επιτόκια το τρέχον έτος (από το 4% θα υποχωρήσουν στο 3%) και άλλες τέσσερις μέσα στο 2025, ώστε να φτάσουν στον στόχο του 2,0%. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αφού οι αξίες “φουσκώνουν” με υψηλά επιτόκια, εφόσον αυτά μειωθούν, τότε τι θα γίνει; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη, ούτε εύκολη…