Η Τουρκία πρέπει να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους μεγαλύτερους χορηγούς του ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον έτσι ώστε να γίνει δυνατή η χορήγηση δανείου όπως τόνισε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Blinket της Άγκυρας και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Αποθεμάτων Ρεφέτ Γκουρκαϊνάκ.
Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά καθιστώντας τα μη διαχειρίσιμα, ενώ η Τουρκία χρειάζεται μία λεπτομερή οικονομική μεταρρύθμιση και το αναγκαίο κεφάλαιο να την χρηματοδοτήσει, είπε ο καθηγητής.
Τον τελευταίο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε για μία ανοικοδόμηση του οικονομικού και δικαστικού συστήματος μετά την αντικατάσταση του κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και τον διορισμό νέου Υπουργού Οικονομικών.
Ο Ερντογάν έκανε αλλαγές αφότου η λίρα κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα έχει από εκείνη τη στιγμή αυξήσει ραγδαία τα επιτόκια σε 15% από 10,25%.
Η Τουρκία μπαίνει σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού που θα βάλει μερικές εταιρείες σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες οδηγώντας τες σε χρεωκοπία και αυξημένη φτώχεια, είπε ο Ουγκούρ Γκιουρσές, ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης και αρθρογράφος σε θέματα οικονομίας της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 14% τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο ποσοστό σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές μετά την Αργεντινή.
Οι διαμάχες της Τουρκίας με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις κάνουν την κατάσταση στην οικονομία πολύ δύσκολη και εκείνες οι χώρες είναι αυτές που θα κάτσουν στο τραπέζι για να σώσουν με δανεισμό την Άγκυρα.