Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μάκη Βορίδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που βάζει στοπ στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση εκ νέου για «θεσμικό ερασιτεχνισμό και κοινοβουλευτική απαξία» και την κάλεσε να ψηφίσει, έστω και την ύστατη στιγμή, την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του μορφώματος Κασιδιάρη από τις εκλογές.
«Σας καλώ λοιπόν έστω τώρα, την ύστατη στιγμή να επιστρατεύσετε τις τελευταίες ικμάδες σοβαρότητας και να προσχωρήσετε στα αυτονόητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι γνωστή η τροπολογία μας. Αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μη κάνετε ακόμη μεγαλύτερη. Ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα λάθος. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις. Και στα ΜΜΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή. Και το ΜέΡΑ25 και όλη η Αριστερά;» είπε ακόμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι «η διατυπωμένη δημόσια κοινή συνισταμένη» άποψη έγκριτων συνταγματολόγων και νομικών της χώρας.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα τη γνωστή θέση του κόμματος ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με μία μικρή προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του καταδικασθέντες για ρατσιστικά εγκλήματα ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία.
«Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε ακόμα. Και συνέχισε: «Το ζήτημα, λοιπόν, για μας είναι σαφές και καθαρό. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Στην πράξη. Δε θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν. Είμαστε σίγουροι για αυτό».
Βορίδης: «Υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών»;
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά τα σφοδρά πυρά που δέχεται για την τροπολογία που φιλοδοξεί να μπλοκάρει την εκλογική κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη, με τον Μάκη Βορίδη να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας των ναζιστών.
Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται με μοναδικό γνώμονα τις εκλογές.
«Σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις στο αντισύστημα και στη θολούρα των αγανακτισμένων» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και σημείωσε ότι ο ισχυρισμός που ακούστηκε για πρώτη φορά σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα, ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ναζιστών.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, να είχε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τον παραιτηθέντα Χρήστο Τζανερρίκο, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι έγινε προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην συγκεκριμένη υπόθεση και πως ήταν θεμιτή, κανονική και επιβαλλόμενη.
Ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία να συνταχθεί στο στρατηγικό στόχο θωράκισης της δημοκρατίας και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν στηρίζει την τροπολογία.
«Οι δυο προτάσεις έχουν κοινή στρατηγική στόχευση. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν την ψηφίζετε; Έστω με τις επιφυλάξεις σας. Καταλήγουμε να ακυρώνουμε τη στρατηγική επειδή έχουμε νομικές διαφωνίες;» διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στη στόχευση να προσεγγίσει ένα «θυμωμένο» και «οργισμένο» ακροατήριο που θέλει με την ψήφο του να τιμωρήσει και να «πονέσει» το σύστημα.
«Γιατί θυσιάζετε τη στρατηγική στόχευση; Όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορούν να παριστάνουν τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σχολιάζοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να λάβει απόφαση εντός του τριημέρου που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.