Το σφραγιστικό δαχτυλίδι, που βρέθηκε τυχαία μέσα στα χώματα από τις εκσκαφικές εργασίες στο βράχο της Ακρόπολης τη δεκαετία του 1950 παρουσιάζεται στο κοινό της Αθήνας για πρώτη φορά.
Η νέα δράση «Αθέατο Μουσείο», η οποία εγκαινιάστηκε στην αίθουσα Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, φέρνει στο «φως» αρχαιολογικούς θησαυρούς… για δεύτερη φορά.
Έτσι έγινε και στην περίπτωση του χρυσού δαχτυλιδιού, που είναι γνωστό ως το δαχτυλίδι του Θησέα. ‘Επειτα από την πρώτη και τυχαία ανακάλυψη του, τη δεκαετία του 50- όταν βρέθηκε μέσα στα χώματα στο βράχο της Ακρόπολης- έρχεται η δεύτερη. Το χρυσό κόσμημα -που χρονολογείται στον 15ο π.Χ, βγήκε από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό.
Το κόσμημα, που ανήκε στους Μυκηναίους άρχοντες της Αθήνας, απεικονίζει το άλμα πάνω από τη ράχη του ταύρου (τα γνωστά ταυροκαθάψια), μια μινωική σκηνή με συμβολισμούς, που αν και άγνωστοι στις μέρες μας, είναι ικανοί να μεταφέρουν πολλούς συνειρμούς. Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι άσχετοι με την παράδοση και τους μύθους της πόλης, που συσχέτιζαν τον πρώτο βασιλιά της Αθήνας, τον Θησέα, με την εξολόθρευση του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα.
Όπως ενημέρωσε η διευθύντρια του Μουσείου, κα Μαρία Λαγογιάννη, μέσα στις «αθέατες» αίθουσές του, μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν εξυπηρετηθεί 285 ερευνητικά προγράμματα, ενώ στους αποθηκευτικούς χώρους του, που απλώνονται σε 3.500 τ. μ., φιλοξενούνται περισσότερα από 200.000 αντικείμενα οργανωμένα κατά είδος, υλικό και προέλευση. Κάθε δίμηνο, κάποια από αυτά, θα επιλέγονται και θα εκτίθενται στην αίθουσα Βωμού, προσκαλώντας τους επισκέπτες να αφουγκραστούν την ιστορία του. Όσο για την επόμενη έκπληξη, μια πολυτελής σαρκοφάγος ιερής γάτας θα αναδυθεί από τις αποθήκες της αιγυπτιακής συλλογής για να παρουσιάσει κάποια από τα μυστικά της. Οι υπόλοιπες εκπλήξεις της χρονιάς αναμένεται να ανακοινωθούν.