Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοί είναι οι τέσσερις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επόμενη δεκαετία

Newsroom από Newsroom
16/01/2015 13:48
σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τον χάρτη των μεγαλύτερων κινδύνων για την υφήλιο την επόμενη δεκαετία «σχεδιάσαν» για άλλη μια φορά 900 ειδικοί για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ενόψει της ετήσιας συνεδρίασής του στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι σοφοί του Φόρουμ τοποθετούν στην κορυφή της λίστας όχι οικονομικά θέματα όπως το ύψος του χρέους ή η δημοσιονομική κρίση, αλλά θέματα περιβάλλοντος και γεωπολιτικής σηματοδοτόντας, ίσως, μια σημαντική στροφή.

Ανάμεσα στους συνολικά είκοσι μεγαλύτερους κινδύνους από πλευράς πιθανότητας και συνεπειών, τέσσερις φαίνεται ότι αποτελούν τους σημαντικότερους:

1. Η διαμάχη ανάμεσα σε κράτη
Οι 900 ειδικοί του Φόρουμ χαρακτήριζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον νο1 κίνδυνο για την υφήλιο τα επόμενα δέκα χρόνια. Η κρίση στην Ουκρανία, η υποβόσκουσα ένταση της Ρωσίας με την Ευρώπη και οι τεταμένες σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας αποτελούν ένδειξη ότι οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου ξεκίνησαν εκ νέου να επιδίδονται σε ένα παιχνίδι στρατηγικής. Μπορεί όλες αυτές οι εστίες έντασης να μην ήταν το ίδιο βίαιες αλλά η πιθανότητα περιφερειακής διάχυσης του φαινομένου αποτέλεσε το θέμα που τρομοκράτησε τους ερευνητές όσον αφορά την παγκόσμια σταθερότητα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά αυτή η κατηγορία κινδύνου βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης με τους συντάκτες της έκθεσης να χαρακτηρίζουν το 2014 “annus horribilis” (τρομακτικό έτος) για τις διαμάχες ανάμεσα σε κράτη.

«Εικοσιπέντε χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ο κόσμος αντιμετωπίζει ξανά τον κίνδυνο μιας μεγάλης σύγκρουσης ανάμεσα σε κράτη» σχολίασε χαρακτηριστικά η επικεφαλής οικονομολόγος του Φόρουμ Margareta Drzeniek-Hanouz.

2. Το νερό είναι το καινούργιο «πετρέλαιο»
Οι συντάκτες της μελέτης μιλούν επίσης για την έλλειψη προετοιμασίας των ηγετών του κόσμου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομέων και της κλιματικής αλλαγής και ξεχωρίζουν σε αυτό τον τομέα την πιθανή κρίση στην παροχή νερού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις 4 με 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πόσιμο καθαρό νερό με τη Μέση Ανατολή να αποτελεί την περιοχή η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει το πρώτο «θερμό σημείο» γύρω από αυτό το θέμα.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε γύρω από το νερό τις ίδιες εντάσεις που στο παρελθόν είδαμε για το πετρέλαιο» σημείωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ Έσπεν Έντλ.

Στη γεωργία οφείλεται περίπου το 70% της κατανάλωσης νερού σε παγκόσμια κλίμακα και σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα έως το 2030 η παραγωγή θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 50% προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Όπως γράφει ένας από τους συντάκτες, όπως στο παρελθόν οι μεγάλες δυνάμεις μάχονταν για τη γη και το πετρέλαιο, στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε αντίστοιχες μάχες για τον έλεγχο των αποθεμάτων φρέσκου νερού.

3. Η κατάρρευση των κρατών
Στην τρίτη θέση των απειλών οι ερευνητές τοποθέτησαν την εμφάνιση «παιχτών» στην παγκόσμια σκακιέρα που δεν είναι κράτη αλλά ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβησαν την εθνική κυριαρχία κρατών.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους και η κατάρρευση των κυβερνήσεων σε Συρία και Ιράκ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η αγριότητα των τζιχαντιστών θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και να αυξήσει την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων μεγάλης κλίμακας

4. Η ανεργία
Είναι η πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που εκδίδεται η συγκεκριμένη έκθεση οι φόβοι για την οικονομία δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία στη σχετική λίστα των μεγάλων απειλών. Μπορεί οι 900 μελετητές να εκτιμούν ότι η αργή επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη έχει μειώσει την πιθανότητα μιας νέας οικονομικής κρίσης αλλά από τις υπαρκτές οικονομικές απειλές μια είναι αυτή που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την πιο πιθανή απειλή για την κοινωνική ισορροπία: η ανεργία.

Οι «σοφοί» του Οικονομικού Φόρουμ δεν είναι αισιόδοξοι ότι η άγουρη ακόμα ανάκαμψη θα μπορέσει να δημιουργήσει τόσες πολλές θέσεις εργασίας ώστε να διατηρηθει η παγκόσμια ευημερία. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η χαμηλότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη και η τεχνολογική αλλαγή πιθανόν να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την ανεργία στο μέλλον».

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Αυξήσεις 2,4%, επίδομα 250€, αναδρομικά έως 13.784€ και κατάργηση προσωπικής διαφοράς

05/11/2025 | 15:02
HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΕΣ -ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ: 778 εκατ. ευρώ έως τέλη Νοεμβρίου για προκαταβολή τσεκ, Μέτρο 23 και ΕΦΚ πετρελαίου – Όλα εξαρτώνται από το Action Plan 2

05/11/2025 | 13:02
Featured

«Θα μείνουμε στα σπίτια μας» – Μυστική παράδοση, νέα στοιχεία και ο κύκλος αίματος που συγκλονίζει την Κρήτη

05/11/2025 | 13:00
Featured

Θρίαμβος των Δημοκρατικών στις πρώτες εκλογές μετά την επανεκλογή Τραμπ – Ανατροπές από Βιρτζίνια, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη

05/11/2025 | 12:23
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γερασμένοι οι Ελληνες ψηφοφόροι - Πάνω από 2.160.000 οι εκλογείς άνω των 71 ετών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΡΩΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

    Καιρός: Δεκαήμερο με βροχές – «Θα αποδειχθεί ο πιο βροχερός μήνας του έτους»

    220 shares
    Share 88 Tweet 55
  • «Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι: Ο Ελλαδικός χώρος “φορτώνει” ενέργεια – Τι δείχνουν οι τελευταίες δονήσεις σε Αιγαίο και Τουρκία»

    202 shares
    Share 81 Tweet 51
  • Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στη Νέα Υόρκη, αν εκλεγεί o Ζόραν Μαμντάνι

    131 shares
    Share 52 Tweet 33
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ -ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΟΠΕΚΕΠΕ: 778 εκατ. ευρώ έως τέλη Νοεμβρίου για προκαταβολή τσεκ, Μέτρο 23 και ΕΦΚ πετρελαίου – Όλα εξαρτώνται από το Action Plan 2

    121 shares
    Share 48 Tweet 30
  • «Μαχαίρια στη Χαλκίδα: Οπαδικό ραντεβού θανάτου με έναν νεκρό και δύο τραυματίες – “Ξεψύχησε στα χέρια πολιτών και γιατρών”

    211 shares
    Share 84 Tweet 53
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Αυξήσεις 2,4%, επίδομα 250€, αναδρομικά έως 13.784€ και κατάργηση προσωπικής διαφοράς

    91 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΩΡΑ: ΕΛΓΑ και “ανωτέρα βία”: Κτηνοτρόφοι προς Τσιάρα – «Μετρήστε τα ζώα και πληρώστε δίκαια, πριν καταρρεύσουμε»

    88 shares
    Share 35 Tweet 22
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch