Αντιμέτωπα με μια από τις πιο σκληρές εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης, με την πείνα, βρίσκονται στην καθημερινότητά τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα
Ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση των μαθητών αποτελεί και ο τεράστιος αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Διατροφής.
Αντιμέτωπα με μια από τις πιο σκληρές εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης, με την πείνα, βρίσκονται στην καθημερινότητά τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής –ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έξι στους δέκα μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια, δεν έχουν δηλαδή πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής, ενώ σχεδόν το 25% των μαθητών πλήττεται από πείνα.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αιτήσεων σχολείων για ένταξη στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εφέτος εντάχθηκαν 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών /σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση.
Οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Στο 61% των οικογενειών στα 64 σχολεία της Αττικής που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο ένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα είτε από εργασία είτε από σύνταξη, ενώ σε ποσοστό 17% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.
Επιπλέον, το 11% των παιδιών είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, ενώ 22% των οικογενειών έχει 3 ή περισσότερα τέκνα. Τέλος, σε ποσοστό 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, ενώ το 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τη χρονική περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.
Χωρίς φαγητό ένας στους 2 μαθητές δημοτικού και στην περιφέρεια
Δραματική είναι η εικόνα και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Σύμφωνα με τα 42.727 ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν γονείς των μαθητών από σχολεία σε 23 νομούς της χώρας, το 54% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21% πείνα. Στο 40% των οικογενειών ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα ενώ σε ποσοστό 13% κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου Prolepsis σημαντική ένδειξη της επιτακτικής ανάγκης για σίτιση αποτελεί και ο αριθμός των αιτήσεων από σχολεία για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Συνολικά έχουν υποβληθεί 1.053 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 152.397 μαθητές, εκ των οποίων σήμερα σιτίζονται οι 15.520. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περσινή σχολική χρονιά, σιτίζονταν καθημερινά 61.876 μαθητές 406 σχολείων. Εφέτος, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής 150 σχολεία με 15.520 μαθητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των μαθητών σχολείων που έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.
Με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια εντάσσονται τα σχολεία
Συνολικά, από το 2012 περισσότερα από 9,5 εκατ. γεύματα έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε δημόσια σχολεία όλης της χώρας, τα οποία επιλέγονται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Το Πρόγραμμα προσφέρει καθημερινά δωρεάν υγιεινά γεύματα στο σύνολο των μαθητών των σχολείων με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας, και παράλληλα τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους.
«Η κοινωνικοοικονομική κρίση αφήνει δυστυχώς έντονα τα σημάδια της και στην πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, που είναι τα παιδιά» τονίζει η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η σίτιση να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών εξασφαλίζοντας τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη. Σε αυτό απαραίτητη είναι η παρέμβαση της Πολιτείας. Παράλληλα, απευθύνουμε έκκληση και προς τους ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν για την ένταξη περισσότερων μαθητών στο Πρόγραμμα».
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.diatrofi.prolepsis.gr και σχετικά με το Ινστιτούτο Prolepsis στην ιστοσελίδα www.prolepsis.gr.