Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aπίστευτο: Σε ελληνικό νησί τo ψηλότερο ποσοστό εθισμένων εφήβων στο διαδίκτυο

Newsroom από Newsroom
18/04/2016 06:00
σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Το υψηλότερο ποσοστό εθισμένων στο Διαδίκτυο εφηβικού πληθυσμού στη γηραιά Ήπειρο έχει καταγραφεί σε ελληνικό νησί.

Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος, στην Κω το ποσοστό αυτό φθάνει το 16,3%! Η Εταιρεία μελέτησε τον πληθυσμό της Κω για 4 χρόνια, από το 2008-2012, και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Εuropean Journal for Child and Adolescence Psychiatry. «Από τη μελέτη φάνηκε ότι προοδευτικά μειώνεται η ομάδα αυτών που χρησιμοποιούν ήπια το διαδίκτυο, ενώ αυξάνεται σημαντικά η ομάδα εκείνων που δυνητικά μπορούν να εθιστούν, καθώς και των εθισμένων», ανέφερε ο κ. Σιώμος στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου 104,9 «Μυστικά Υγείας».

  «Σε άλλη μελέτη στη Λάρισα διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό των εφήβων χρηστών από το 2008 έως το 2013 αυξήθηκε από το 70 στο 100%, ενώ ο εθισμός διπλασιάστηκε τη συγκεκριμένη πενταετία, από 6 σε 12%», ανέφερε ο κ. Σιώμος.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν διπλάσιες πιθανότητες εθισμού στο διαδίκτυο

Ένα στα δύο παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο έχουν και άλλη ψυχική διαταραχή, με συχνότερες τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας) και την κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή τα παιδιά που ήδη παρουσιάζουν ΔΕΠΥ, σύμφωνα με τελευταία γερμανική μελέτη, έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με το μέσο μαθητικό πληθυσμό, να αναπτύξουν εθισμό στο διαδίκτυο. Η ΔΕΠΥ μάλιστα είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας από την κατάθλιψη, για πιθανή εμφάνιση εθισμού στο διαδίκτυο, μελλοντικά.

Το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες αυτή τη στιγμή

Οι λεωφόροι του Ιντερνετ φαίνεται πως ιντριγκάρουν το μισό πληθυσμό της γης, αφού σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι χρήστες αυτή τη στιγμή. Συγκλονιστικός είναι και ο ρυθμός διείσδυσης παγκοσμίως από το 2000-2015, που αγγίζει το 800%, ενώ στην Ελλάδα, μόνο στην τελευταία δεκαετία, παρουσιάστηκε αύξηση κατά περίπου 47% πρόσβασης στο διαδίκτυο. «Η πρώτη χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή σε πολίτες δεν είναι η Κίνα, αλλά το Facebook, με 1,6 δισεκατομμύρια χρήστες» λέει χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Το 6% των ανηλίκων διεθνώς είναι εθισμένο στο διαδίκτυο

Όπως αναφέρει ο κ. Σιώμος αυτή τη στιγμή διάφοροι ερευνητές από διάφορες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες. «Οπότε δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα ακριβείς. Τελευταία μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ σε 31 χώρες, ανά τον κόσμο με κοινή μεθοδολογία στις ηλικίες των ανηλίκων, δείχνει ότι περίπου 6% των χρηστών του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα, πληρούν τα κριτήρια για εθισμό. Εάν δηλαδή μία σειρά συμπτωμάτων υφίστανται για χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών».

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του εθισμού και σε ποιες άλλες διαταραχές παραπέμπουν; Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο συμπτώματα εθισμού αποτελούν:

 Όλο και περισσότερη χρήση, προκειμένου το άτομο να νιώσει ικανοποίηση.
Δεν καταφέρνει να ελέγξει το ρυθμό χρήσης, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες.
 Εγκαταλείπει σημαντικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
Μειώνει και λέει ψέματα σε σχέση με το περιβάλλον του για το βαθμό εμπλοκής του, ενώ ο χρόνος αυξάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Το άτομο συνεχίζει το ίδιο μοντέλο συμπεριφοράς και οι συνέπειες αθροίζονται επάνω του, με αποτέλεσμα 1 στα 2 παιδιά που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο, να έχουν και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας με συχνότερα τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και την κατάθλιψη».
Στην Αμερική οι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο 7,3 ώρες ημερησίως

Πόσο απέχουν όμως τα όρια μεταξύ ορθής χρήσης του υπολογιστή και εθισμού; Ο κ. Σιώμος απαντά: «Υπάρχουν διάφορες οδηγίες, ας πούμε η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει για ανηλίκους 12-14 ετών, μέχρι δύο ώρες επαφή με οθόνη και καθόλου επαφή με οθόνη τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού. Παρόλα αυτά τελευταίες μελέτες στην Αμερική έδειξαν ότι οι έφηβοι 12-18 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περίπου 7,3 ώρες καθημερινά. Που σημαίνει ότι το ένα τρίτο της ζωής των παιδιών στην Αμερική είναι on line. Kαι δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν μία προοδευτική αύξηση όλων αυτών των στοιχείων και του εθισμού, αλλά και όλων αυτών των συμπεριφορών που προαναφέραμε, χρόνο με το χρόνο. Μελετώντας κλινικό πληθυσμό φαίνεται ότι πάνω από δύο ώρες την ημέρα, χρήση υπολογιστή, ή παιχνιδιών, σχετίζεται με αποδιοργάνωση της καθημερινότητας του παιδιού».

Οι γονείς πρέπει να προμηθεύονται ειδικά προγράμματα για τα smart phones.

Πως μπορούν οι γονείς όμως να αποτρέψουν αυτή την αποδιοργάνωση από την καθημερινότητα του παιδιού, και να εξασφαλίσουν ορθή χρήση του ίντερνετ, όταν μάλιστα τους αγοράζουν και smart phones; Σύμφωνα με τον κ. Σιώμο, μία απλή ερώτηση στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχει τη λύση: «Όλες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πλέον, δίνουν ειδικά προγράμματα με φίλτρα, ώστε να μπορεί να παραμετροποιηθεί και να ρυθμιστεί το κινητό του κάθε παιδιού, προκειμένου αν τυχόν έχει ίντερνετ, εκεί να είναι επιλεγμένοι οι ιστότοποι που μπορεί το παιδί να σερφάρει. Με μία απλή ερώτηση σε οποιασδήποτε εταιρεία που δίνει ίντερνετ, μπορούν οι γονείς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ρύθμιση του κινητού του παιδιού τους». 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έχασε τη μάχη μετά από 2,5 χρόνια ο Δημήτρης Κόκοτας

25/08/2026 | 17:04
HOT NEWS

ΑΣΕΠ – ΔΥΠΑ 2026: Νέες προσλήψεις, αιτήσεις και επίδομα 1.475 ευρώ – Προθεσμίες και δικαιούχοι

25/08/2026 | 17:02
ΔΙΕΘΝΗ

Το νέο τηλεσκόπιο Roman της NASA θα αναζητήσει τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος

25/08/2026 | 17:00
Featured

Χατζηδάκης: «Έρχονται θετικές εξελίξεις στο ρεύμα – Δεν μιλάμε για κατάργηση τεκμαρτού»

25/08/2026 | 17:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τέλος εποχής για τον Ταγίπ Ερντογάν;


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ!! ΤΑ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ! 3 ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!!!

    823 shares
    Share 329 Tweet 206
  • ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 2026: Τα ποσά από 15 έως 20 έτη και η παγίδα της εξόδου στα 62

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • “Παλαιοκομματικοί” κατά Αντώνη Σαμαρά

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • Δημοσκόπηση Interview: Πρωτιά για τη ΝΔ με 26,5%, υποχώρησε στο 14,5% η ΕΛΑΣ του Τσίπρα και στο 3,6% η Καρυστιανού

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Εκλογές 2027 – Νέα Δημοκρατία: Τα 250 ονόματα στο μικροσκόπιο και οι 12 υποψήφιοι που έχουν «κλειδώσει»

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προασπίσουμε την κυριαρχία μας – Οι εξ ανατολών αντιδράσεις δεν μας επηρεάζουν

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Αλεξάνδρα Σδούκου: Είναι θράσος να ασκεί κριτική ο κ. Τσίπρας για υπερφορολόγηση

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch