Εκτιμήσεις – Βάσεις 2020, Μηχανογραφικό : Όλα τα ΝΕΑ – Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμολογίες.
Ειδήσεις: Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2020 ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.
Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.
Εκτιμήσεις – Βάσεις 2020, Μηχανογραφικό : Όλα τα ΝΕΑ – Αύριο αναμένονται οι βαθμολογίες.
Αύριο θα δοθούν τα επίσημα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας.
Μέσα σε αυτά τα χρονικά περιθώρια, οι υποψήφιοι έχουν μόνο μια εβδομάδα στη διάθεσή τους από τη στιγμή που θα πάρουν τις βαθμολογίες τους για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, καθώς η διαδικασία αυτή λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου.
Φέτος, τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία) και της Χημείας που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψήφιους φαίνεται ότι θα είναι οι «ρυθμιστές» των πανελλαδικών εξετάσεων.
Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί για μια ακόμη φορά, ότι η φετινή χρονιά δεν συγκρίνεται βαθμολογικά με άλλες, καθώς έχουμε κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των κύριων μαθημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου.
Συνολικά λοιπόν και όσο γίνεται να προσεγγίσουμε τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα για να έχουμε μια πρώτη εικόνα «κίνησης» των βάσεων εισαγωγής, φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε απλά οριακές αυξομειώσεις των βαθμολογικών «εισιτηρίων» για τα ΑΕΙ.
Κεντρικό τους χαρακτηριστικό θα είναι η οριακή τεχνητή άνοδος που διαμορφώνει η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο. Ξεχωρίζει, ωστόσο, μια πτωτική τάση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου των Ανθρωπιστικών σπουδών. Και βέβαια λόγω των θεμάτων στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι στη Χημεία αναμένεται ότι θα έχουμε πτωτικές κινήσεις σε Ιατρικές σχολές αλλά και τα υψηλόβαθμα τμήματα των επιστημών της Υγείας.
Σε σχέση με πέρσι
Κατ’ επέκταση οι κινήσεις των βαθμολογιών που περιμένουμε φέτος και των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι οι παρακάτω:
- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών οι επιδόσεις των μαθητών στα Αρχαία Ελληνικά ήταν φέτος χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ενώ οι βαθμολογίες δεν παρουσιάζουν αξιόλογες μεταβολές στο μάθημα της Ιστορίας. Αρκετά καλές, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά εξέτασής της, ήταν και οι επιδόσεις στην Κοινωνιολογία, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο από τις αντίστοιχες περυσινές στα Λατινικά. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, είχαμε αρκετά χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων συγκριτικά με πέρυσι. Στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ φέτος δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες σε σχέση με τις περυσινές με μια μικρή όμως πτωτική τάση. Θα δούμε βέβαια, όπως κάθε χρονιά, τα τμήματα που θα κινηθούν χαμηλότερα από τα 10.000 μόρια όπως οι ξένες φιλολογίες (γαλλική, ισπανική, γερμανική).
- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών επιστημών, θα έχουμε βέβαια συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης και σχεδόν μια θέση στα τμήματα του πεδίου για κάθε υποψήφιο. Η Φυσική δυσκόλεψε φέτος τους υποψηφίους περισσότερο από πέρυσι, ενώ και τα Μαθηματικά που ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Στη Χημεία από την άλλη πλευρά είχαμε φέτος επανάληψη ενός πολύ απαιτητικού διαγωνίσματος.
- Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας, δεν αναμένεται αξιόλογη διαφοροποίηση σε σχέση με τα περυσινά βαθμολογικά δεδομένα με πιθανή μικρή πτώση στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Στον χαμηλά βαθμολογικά «πυθμένα» του πεδίου, ωστόσο, θα υπάρξουν και φέτος περιφερειακά τμήματα όπως αυτά της Γεωπονίας που θα δεχτούν υποψήφιους με βαθμολογίες στα 6.000 – 7.000 μόρια.
- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, τα θέματα της Παρασκευής δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Ωστόσο στα άλλα μαθήματα του πεδίου (Πληροφορική και Γλώσσα), πιθανότατα οι βαθμολογίες θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και σ’ αυτό το πεδίο όμως αναμένεται να έχουμε τελικά συνθήκες «ελεύθερης πρόσβασης», κάτι που διαμορφώνεται από τον αριθμό των εισακτέων που προσφέρονται στο πεδίο. Ετσι, όσον αφορά τους υποψηφίους τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων, φέτος θα υπάρχει μια θέση περίπου για το 85-90% των υποψηφίων. Και εδώ όμως θα έχουμε τμήματα στην περιφέρεια που θα δεχθούν υποψήφιους με 5.000 – 6.000 μόρια.
ΕΝΦΙΑ – φόρος εισοδήματος: Αυξάνονται οι δόσεις – Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
ΑΑΔΕ: Αλλαγές στις εφορίες – Ενοποιούνται ΔΟΥ και απλοποιούνται οι συναλλαγές
Αιτήσεις online στο www.idika.gr και στο www.opeka.gr για επίδομα παιδιού Α21 – ΕΦΚΑ εισφορές