Ένταση στο Κέντρο της Αθήνας
του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Eνταση στο κέντρο και πετροπόλεμος στην Ακαδημίας και ενώ έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των μαθητών στα Προπύλαια. Νεαροί στην Ακαδημίας πετάνε πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο παρκάκι δίπλα από τη Νομική.
Στις 17:00 στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαφόρων αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων. Σε αντίστοιχη επιφυλακή βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, όπου στις 18:00 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα και αμέσως μετά θα κάνουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους.
Μία νέα κατάληψη στο κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου, όπως αυτή που είχε καταγραφεί στην επέτειο εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου, ενδέχεται να μεταφέρει το πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε ομάδες αντιεξουσιαστών και αστυνομικές δυνάμεις, και πάλι στους δρόμους γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, με αφορμή τις πορείες μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ήδη χθες το απόγευμα, στο συγκεκριμένο κτίριο, θα εξελισσόταν συγκέντρωση της ανοικτής συνέλευσης αναρχικών με θέμα «Δράσεις-Παρεμβάσεις για την 6η Δεκέμβρη», με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται και πάλι το συγκεκριμένο κτίριο να καταληφθεί και να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρουν επικεφαλής αξιωματικοί των μέτρων ασφάλειας, θα επιχειρηθεί και πάλι η «απομόνωση» των καταληψιών με την περιμετρική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, και αποτροπή ενίσχυσής του από άτομα που θα συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης.
Στο μεταξύ, ο εντοπισμός 150 βομβών μολότοφ μέσα σε καφάσια και βαλίτσες, σε εγκαταλελειμμένο σπίτι της οδού Νοταρά, αποτελεί σημαντικό «αφοπλισμό», σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς όπως εκτιμούν αυτές θα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια επεισοδίων γύρω από το Πολυτεχνείο, πιθανότατα μετά τις πορείες μνήμης για την δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. Το συγκεκριμένο κτίριο, όπως επισημαίνουν, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και κοντά σε κατάληψη της ίδιας οδού. Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός τους έγινε όταν ένοικοι των διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για πολύ έντονη μυρωδιά βενζίνης. Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο εντόπισαν αρχικά ένα τελάρο γεμάτο με βόμβες μολότοφ ενώ ερευνώντας το εσωτερικό του κτιρίου βρήκαν και μια βαλίτσα, που περιείχε και άλλες «έτοιμες» βόμβες μολότοφ.
[irp posts=”86986″ name=”Κλειστοί σταθμοί του Μετρό για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου”]
Σημειώνεται ότι όλος αυτός ο «οπλισμός» μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα ανιχνευτούν κάποια αποτυπώματα και γενετικό υλικό των κατασκευαστών.
Ο αστυνομικός σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας των πορειών μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει ως βασική αρχή «ούτε μία βιτρίνα σπασμένη, ούτε ένα κατάστημα καμένο στο κέντρο της πόλης», γι αυτό και αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η απομόνωση ύποπτων ταραξιών και «καθοδήγησή» τους προς την περιοχή των Εξαρχείων.
Στα μέτρα θα συμμετάσχουν περίπου 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με το βάρος να πέφτει κυρίως στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι θα πλαισιώσουν στενά τον κύριο όγκο της πορείας, ενώ πριν από αυτή, ομάδες προελέγχων θα ερευνούν ύποπτους νεαρούς.
Οι εντολές περιλαμβάνουν αυξημένα μέτρα σε αστυνομικά τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για έντονα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.
Χανιά: Καταλήψεις στα σχολεία
Σε κατάληψη πέντε σχολικών μονάδων της πόλης προχώρησαν σήμερα μαθητές στα Χανιά με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία στην Αθήνα του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Tα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη είναι το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, το 5ο Γυμνάσιο Χανίων, το 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, το ΕΠΑΛ και το Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα στις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση που οργανώνουν φοιτητικοί σύλλογοι φορείς και συλλογικότητες της πόλης. «Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου κρατούμε ζωντανό το νόημα του ξεσηκωμού της νεολαίας το 2008» αναφέρουν, μεταξύ αλλων, σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.