Γλίτωσε από τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο και τον εμφύλιο, αλλά έμελλε να την ψεκάσουν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και μάλιστα με κυβέρνηση «αριστεράς», ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η 84χρονη Κατίνα Μανιτάρα ήταν μεταξύ των ηλικιωμένων που διαμαρτύρονταν το πρωί της Δευτέρας για τις περικοπές στις συντάξεις τους και λίγο μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου έγιναν αποδέκτες χημικών και δακρυγόνων από τις δυνάμες της αστυνομίας.
Η Κατίνα Μανιτάρα είναι μια από τις πιο ηρωικές μορφές της Εθνικής Αντίστασης που στα 17 της έγινε ανθυπολοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ).
Σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Ημεροδρόμο» περιέγραφε πώς έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πείνα και την εκμετάλλευση από τα 8 της χρόνια. Στα 10 της, εκτέλεσε τις πρώτες της επικίνδυνες αποστολές μεταφέροντας μηνύματα κάτω από τη μύτη των Ιταλών καραμπινιέρων.
Στα 11 γίνεται Αετόπουλο στη Φωκίδα, στα 14 μάρτυρας στον βασανισμό του πατέρα της από τους παρακρατικούς. Τον Μάη του 1947, 15 χρονών, εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στις 28 Φλεβάρη 1948, στα 16 της, στη μάχη του Μακρύβαλτου, στην Ανω Χώρα Ναυπακτίας, παίρνει μέρος σαν γεμιστής στο οπλοπολυβόλο της ομάδας της.
Μέχρι το απόγευμα τροφοδοτεί με γεμιστήρες γεμάτες σφαίρες τον σκοπευτή, ώσπου ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτυπά στο κεφάλι. Από τότε το θραύσμα σφηνωμένο στο κεφάλι τη συνοδεύει μέχρι σήμερα.
Στα μέσα του Σεπτέμβρη 1948 επιλέχτηκε να παρακολουθήσει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Στα 17 της χρόνια βγάζει τη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ (30 Μάρτη 1949) και αποκτά τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Περνά στρατοδικείο τον Νοέμβρη του 1949 και ως ανήλικη κατα- δικάζεται σε 3,5 χρόνια φυλακή. Βγαίνει το 1953. Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων με τη δράση της στο ΠΑΜΕ.