Σάλο στο Διαδίκτυο προκαλούν αναρτήσεις που, αναφερόμενες στην εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, λένε ότι «απαγορεύεται οι αστυνομικοί να λαμβάνουν δημόσια θέση υπέρ του “ναι” ή του “όχι”, καθώς θα τίθεται αυτομάτως αίτημα προς απόταξη».
Πρόκειται, όπως λένε αστυνομικοί, για προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να φιμώσει το αστυνομικό προσωπικό, ενώ άλλοι προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, ανακοινώνοντας ανοιχτά την απόφασή τους να ψηφίσουν «ναι», προκαλώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τους αποτάξει.
Μάλιστα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι η σχετική διαταγή αποτελεί μια κλασική ανακοίνωση που εκδίδεται κάθε φορά που υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις διευκρινίζοντας πως «στο περιεχόμενο της διαταγής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία».
Αξίζει να τονισθεί πως υπήρξαν σε μπλογκ και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες που έλεγαν πως ζητήθηκε από τους διοικητές των υπηρεσιών να συγκεντρώσουν το προσωπικό, ώστε να ενημερωθεί τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να απέχει από δημόσιες εκφράσεις και τοποθετήσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα. Όπως αναφέρουν, σε κάποιες υπηρεσίες το προσωπικό ενημερώθηκε πως «οποιαδήποτε καταγγελία για δημόσια θέση ενστόλου, από πολίτη ή από συνάδελφό του, αναφορικά με το δημοψήφισμα, και δημόσια θέση υπέρ του “ναι” ή του “όχι”, καθώς θα τίθεται αυτομάτως αίτημα προς απόταξη».
H ανακοίνωση του Αρχηγείου:
«Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το δημοψήφισμα της 05-07-2015, ανακοινώνονται – διευκρινίζονται τα ακόλουθα, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ή παρερμηνείας:
Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε την 29-06-2015 και περιγράφει, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο αυτό μνημονεύονται και επεξηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για την εμφάνιση, παράσταση και συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού, στο περιεχόμενο της διαταγής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι ανάλογες διαταγές εκδίδονται πάγια σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας».