Στο ρυθμό της του κινείται την Τρίτη και την Τετάρτη η Αθήνα, ή μάλλον δεν κινείται αφού θα είναι μια «νεκρή πόλη» λόγω των , που θυμίζουν σκηνές που έχουμε δει σε χολυγουντιανές ταινίες.

Μάλιστα, μετά το χτύπημα στη Γαλλική Πρεσβεία και τις απειλές των Πυρήνων τα μέτρα ανασχεδιάζονται κάθε λεπτό ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό ασφαλείας.

Αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού μετέφεραν τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου και περίπου 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό (δηλαδή ένα μίνι νοσοκομείο). Στην Αθήνα βρίσκονται και δεκάδες πράκτορες και βέβαια η περίφημη Cadillac One (γνωστή ως «Το Θηρίο»), με την οποία θα μετακινείται ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε ρυθμούς Ομπάμα κινείται και η κυβέρνηση που έχει τα δύσκολα μπροστά της. Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Στις 13:30 την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τον υποδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μία ώρα αργότερα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00 οπου ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή του στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Στις 19:30 ο κ. Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στη μία το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Οι αλλαγές στα σχέδια ασφαλείας

Η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και οι απειλές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» για σαμποτάζ της επίσκεψης προκάλεσαν την απόφαση για αύξηση κατά 30% των αστυνομικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

Οι τροποποιήσεις και οι ανασχεδιασμοί θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς εκφράζονται έντονοι φόβοι για αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το προσεχές χρονικό διάστημα, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό.

«Αποστείρωση» ασφαλείας

Αν και αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών στα μέτρα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στους 4.500, μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γαλλική Πρεσβεία. Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., θα μειωθούν στο ελάχιστο οι στατικές δυνάμεις φρούρησης και θα αυξηθούν οι εποχούμενες περιπολίες με έμφαση στη χρησιμοποίηση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Άμεσης Δράσης και ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας). Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή του αμερικανού προέδρου θα έχει εξερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, θα «αποστειρώνεται» και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση. Θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων, ενώ στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ επιτηρώντας την διέλευση και τις ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Στις τελευταίες συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων αποφασίστηκε η σμίκρυνση του χρόνου παραμονής του Μπάρακ Ομπάμα σε σταθερά σημεία συναντήσεων και κυρίως εκείνων που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους, γι αυτό και οι περισσότερες από τις επαφές του θα είναι σε κλειστούς και απόλυτα ελεγχόμενους χώρους, όπως για παράδειγμα το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τα μοναδικά «σίγουρα» σημεία που έχουν δώσει οι Αμερικανοί, είναι το ξενοδοχείο διαμονής, που φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αυτό των νοτίων προαστίων και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης ή το μουσείο της.

«Διαρροές» για την ακύρωση

Η ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες κατάφεραν πλήγμα υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα χτυπώντας στην καρδιά της πρωτεύουσας, προβλημάτισε έντονα τους Αμερικανούς πράκτορες και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.. Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι τρομοκράτες σχεδίασαν και έδειξαν ότι παραμένουν επιχειρησιακά ενεργοί και μπορούν να χτυπήσουν σε καλά φυλασσόμενα σημεία με απλούς αλλά επικίνδυνους τρόπους.

Στο παρασκήνιο της αναβολής της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα κοντά στην Πνύκα, πηγές της αμερικανικής πλευράς διέρρεαν πως αυτή προήλθε μετά από προτροπή των ελληνικών Αρχών. Ωστόσο, πολιτική και αστυνομική ηγεσία διέψευδαν κατηγορηματικά αυτή τη φημολογία, με τους Έλληνες αξιωματούχους να έχουν εγγυηθεί στην αμερικανική πλευρά, την κάλυψη των συνθηκών ασφαλείας σε όλο τον πλαίσιο των κινήσεων και διαμονής, που επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν πως η αμερικανική πλευρά, για λόγους ασφαλείας, έχει την τακτική να δίνει 3-4 σημεία διαμονής, άλλα τόσα συναντήσεων ή επισκέψεων όπως και διαδρομών. Επιδιώκουν την έρευνα και «αποστείρωσή» τους προκειμένου ένα 24ωρο πριν από την έλευση του αμερικανού προέδρου να κάνουν την τελική επιλογή και να ενημερώσουν αναλυτικά για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Μπάρακ Ομπάμα.

Κενά ασφαλείας

Η επίθεση στην Γαλλική πρεσβεία έφερε στην επιφάνεια κενά στα μέτρα ασφαλείας που έκαναν ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επαναπροσδιορίσουν το σχεδιασμό τους. Και αυτό διότι ενώ στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές στατικές αστυνομικές δυνάμεις (για τη φύλαξη της Βουλής, των πρεσβειών, του υπουργείου Εξωτερικών), εντούτοις δεν υπήρχαν αστυνομικοί που θα μπορούσαν να καταδιώξουν τους δράστες. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο κρανοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να διασχίσουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, να κόψουν ταχύτητα στο νούμερο 7, να εκτοξεύσουν τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου F1 ρωσικής κατασκευής και να διαφύγουν ανενόχλητοι.

Το γεγονός της ανυπαρξίας αντίδρασης σε επίπεδο καταδίωξης προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας, με αποτέλεσμα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προβαίνει σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Αλλαγές γίνονται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εποχούμενων περιπολιών, προκειμένου λιγότερες στατικές δυνάμεις να μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατών αλλά και να υπάρχει δυνατότητα καταδίωξης. Αυτό προϋποθέτει και έγκαιρη ειδοποίηση. Χαρακτηριστικό της τρομοκρατικής επίθεση ήταν το γεγονός ότι η σκοπιά δεν διαθέτει μπουτόν ειδοποίησης, ούτε καν ασύρματο, και η ενημέρωση προήλθε από φρουρά της Βουλής. Απόρρητη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 τις αστυνομικές υπηρεσίες για επικείμενο χτύπημα σε πρεσβεία, με την Γαλλική να κατέχει τη 2η θέση.

Τελικά θα λειτουργήσει το

Τα τελευταία 24ωρα γίνονταν πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους. Πληροφορίες του «ΕΤ» ανέφεραν ότι ένα από τα σοβαρά θέματα που συζητήθηκε είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικοινωνίες των αστυνομικών. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιοί να ακούνε τα πάντα ακόμη και… μερακλωμένοι πολίτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι σχεδόν βέβαιο οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα, το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας (ονόματι Sepura) και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα. Πρόκειται για μία κίνηση ενδεικτική του πόσο πιέζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να είναι αψεγάδιαστα. Πριν από μερικές μέρες ήταν σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των κεραιών εκπομπής και απέμενε η προμήθεια ασυρμάτων ή μετατροπής των παλιών προκειμένου να είναι συμβατοί με το νέο σύστημα.

Στην Αθήνα το

Ο πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το Air Force One, το πιο φημισμένο αεροσκάφος παγκοσμίως και σύμβολο του εκάστοτε «πλανητάρχη». Πρόκειται για το πιο ακριβό μεταφορικό μέσο στον κόσμο, μεταφέροντας γρήγορα και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ, παρέχοντας του ανέσεις όπως μεγάλη σουίτα, εξίσου άνετο προσωπικό γραφείο, αυτόνομη τουαλέτα και αίθουσα συσκέψεων. Η αυτονομία του φτάνει τα 6.100 ναυτικά μίλια, μπορεί να ανεφοδιαστεί στον αέρα και διαθέτει προηγμένο ηλεκτρονικό. Με δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων στα συνολικά τρία επίπεδα που διαθέτει το αεροσκάφος, κάθε ένα από τα Air Force One διαθέτει μία μικρή αλλά πλήρης νοσοκομειακή μονάδα, ηλεκτρονικά αντίμετρα και βαριά θωράκιση για την παροχή προστασίας στην περίπτωση αντιμετώπισης ηλεκτρομαγνητικού παλμού κατά τη διάρκεια τυχόν πυρηνικής επίθεσης.

«Άρμα μάχης» η

Εξίσου εντυπωσιακές θα είναι οι εικόνες από την προεδρική λιμουζίνα. Μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα προσγειωθεί στην Αθήνα θα επιβιβαστεί στην περίφημη Cadillac One (γνωστή ως «Το Θηρίο»), προκειμένου να τον μεταφέρει με ασφάλεια στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε όποιο άλλο σημείο επισκεφτεί.

Η λιμουζίνα κέρδισε το προσωνύμιο «Θηρίο» λόγω της θωράκισής της (το πάχος στις πόρτες είναι 20 εκατοστά, ενώ στα τζάμια 13 εκατοστά) που είναι ικανή να σταματήσει επιθέσεις από κάθε τύπο πολεμικού τυφεκίου, βόμβες, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους. Το ρεζερβουάρ, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, για την περίπτωση που σχιστεί σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 63,5 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα. Στον… έξτρα εξοπλισμό της, η λιμουζίνα διαθέτει σύστημα πυρόσβεσης, ειδικό σύστημα κλειδώματος, ατσάλινες ζάντες και ειδικά ελαστικά, κάμερα νυκτός στην μπροστά πλευρά, αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα, δακρυγόνα, ενώ η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει χημική επίθεση και περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας. «Το Θηρίο» μπορεί να είναι άτρωτο από τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά η αχίλλειος πτέρνα του είναι το… μεγάλο μεταξόνιο, με αποτέλεσμα η προεδρική λιμουζίνα να «αχρηστεύεται» κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ιρλανδία το 2011 από μια… αθώα ράμπα. Βέβαια, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί, ότι ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο δεν θα μπορούσε να έχει μόνο ένα αυτοκίνητο αλλά συνολικά 12 πανομοιότυπες Cadillac κόστους 1,5 εκατ. δολαρίων η κάθε μία.

Και η για Ομπάμα

Σε αυτό το βαρύ κλίμα ανησυχίας ήρθε να προστεθεί η προκήρυξη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», για την βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών κ. Γεωργίας Τσατάνη, στην οποία υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στην επίσκεψη Ομπάμα.

Τα μέλη της οργάνωσης γράφουν χαρακτηριστικά: «Η φιέστα της εξουσίας θα μετατρέψει την Αθήνα σε μία πόλη υπό στρατιωτική κατοχή, με χιλιάδες μπάτσους στους δρόμους να επιβάλλουν την ισχύ του καθεστώτος. Οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή… Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που ασκούν καθημερινά πάνω μας… (…) Όμως η οργάνωση επιθέσεων και συγκρούσεων, κατά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, δεν θέλουμε να περιοριστεί σε μια περιστασιακή εκτόνωση, περιμένοντας την επόμενη διαδήλωση, την επόμενη απεργία, τον επόμενο πόλεμο… Το σαμποτάζ της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου μπορεί να είναι η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος, με σκοπό την επίθεση στο εδώ και τώρα και την καταστροφή του κράτους και της εξουσίας. Εμείς θέλουμε να ξαναβάλουμε τη λέξη «αναρχία» στα στόματα, στην καρδιά και στο μυαλό μας»

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις αλλά…

Διαταγή απαγόρευσης εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατά των συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας, κυρίως εντός δακτυλίου και στους χώρους που θα κινηθεί και θα βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα που φτάνει αύριο στην Αθήνα.

Η απαγόρευση ισχύει από αύριο Τρίτη στις 6:00 το πρωί έως και τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σημειώνεται ότι περισσότερες πιθανότητες για το κατάλυμα του αμερικανού προέδρου συγκεντρώνει ο Αστέρας Βουλιαγμένης, λόγω της κινητικότητας που παρατηρείται στην περιοχή.

Οι πορείες που αναμένεται να απαγορευτούν αφορούν κυρίως όσες έχουν προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία και όχι π.χ. του ΠΑΜΕ που θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Ομονοίας στις 18:30 το απόγευμα.

Ωστόσο πληθώρα αναρχικών οργανώσεων έχουν καλέσει σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης καλεί η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).

Την ίδια ημέρα, στις 5.30μμ, επίσης στο Πολυτεχνείο, θα συγκεντρωθούν η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και η «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».

Στις 6 μμ της Τρίτης, και πάλι στο Πολυτεχνείο, συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οργανώνουν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών και της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ).

Tρέχει και δεν φτάνει το

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ.
Σε ρυθμούς Ομπάμα κινείται η κυβέρνηση. Οι συμβολισμοί της επίσκεψης του απερχόμενου Πλανητάρχη στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν παραδώσει την Προεδρία των ΗΠΑ στον Ντ. Τραμπ και η προαναγγελία των δηλώσεων του Μ. Ομπάμα μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρατούν ζωντανό το αφήγημα της διευθέτησης του χρέους για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή ότι «θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους. Αν αυτό γίνει, δεν θα βοηθηθεί μόνο η ανάκαμψη στην Ελλάδα, αλλά θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους», υπογράμμισε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και πως η υπερδύναμη δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στο ελληνικό ζήτημα λόγω της εκλογής Τραμπ στην ηγεσία της χώρας. Είναι προφανές ότι το Μ. Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δηλώσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τι λέει όμως επί της ουσίας ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ και ποια είναι τα εμπόδια για την ουσιαστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η προεδρία των ΗΠΑ αλλά και το ΔΝΤ μιλούν για διευθέτηση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπου στην οικονομική γλώσσα των Αμερικανών σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, νέες περικοπές στις συντάξεις.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΔΝΤ για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω του Μνημονίου 3+ που ετοιμάζουν οι υπηρεσίες του Διεθνούς Οργανισμού. Παράλληλα όμως το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους «κολλάει» στην άρνηση της γερμανικής ηγεσίας να συζητήσει επί του ζητήματος καθώς εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει όσα απαιτούνται για την μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ο Β. Σόιμπλε έχει απαντήσει σε ανύποπτο χρόνο που οι ΗΠΑ έθετε το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους καλώντας την υπερδύναμη να βάλει λεφτά στην Ελλάδα για να αποφασίσει για το χρέος της. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφορούν παραμετρικές αλλαγές με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για ένα μικρό τμήμα του χρέους- περίπου το 10%- που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Το Μ. Μαξίμου όμως επιμένει να καλλιεργεί το αφήγημα του χρέους σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός μετά την λήξη του αγώνα Ελλάδας Βοσνίας που παρακολούθησε χτες, φέρεται συνομίλησε με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Β. Τοροσίδη μετά το τέλος του αγώνα ο οποίος του είπε: «Τώρα που έρχεται ο Ομπάμα, δώσ’ του πρόεδρε τα χαιρετίσματά μου κι επίσης ζήτα του να βοηθήσει μπας και μειωθεί το ελληνικό χρέος». Ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε: «Μην ανησυχείς, θα το βάλουμε κι εμείς γκολ στο 93′!».

Όλα τα μέτρα που έρχονται

Το Μαξίμου τρέχει και δεν φτάνει για να κλείσει σύντομα την β΄ αξιολόγηση προκειμένου να αποφύγει το «σημείο 0» που θα είναι τον Γενάρη του 2017. Τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή διατάξεων του Μνημονίου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες με καταβολή του 100% προκαταβολής φόρου και αυξημένες εισφορές στα ταμεία.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπου θα μπουν επί τάπητος οι περικοπές στις κύριες συντάξεις και ο αφανισμός της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει μειώσεις από 5-20% στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την περαιτέρω πίεση από την μη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η οποία αναμένεται να φέρει τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά όπως για παράδειγμα:

Την αύξηση των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% των εργαζομένων κάθε μήνα. Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων ευνοεί κλάδους και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης όπως ο τραπεζικός τομέας στον οποία αναμένεται να γίνουν χιλιάδες απολύσεις. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει τεθεί και το θέμα της δυνατότητας να μην αυξηθεί το ποσοστό απολύσεων σε ένα εργασιακό χώρο αλλά με την σύμφωνη γνώμη του Συνδικάτου ή του σωματείου να μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης όπως είναι η μείωση ωραρίου ή η μείωση αποδοχών.

Σε περίπτωση απεργίας η κυβέρνηση συζητά την ισχύ των απεργιών μόνο εάν ψηφίζουν το 50%+1 των εργαζομένων σε έναν εργασιακό χώρο υπέρ της κινητοποίησης ενώ παράλληλα προωθεί διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες όποιοι δεν θέλουν να απεργήσουν θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους για να πληρωθούν.

Μπαίνει «πάγος» στην επεκτασιμότητα των συμβάσεων έτσι όπως την είχε ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά με την επαναφορά της μετενέργειας. Η ισχυροποίηση των συμβάσεις εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης – όπως ζητά το ΔΝΤ-αποδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα καθώς είναι προφανές ότι οι συμβάσεις εργασίας που θα υπογράφονται σε επίπεδο επιχείρησης, διαμορφώνονται σε ένα περιβάλλον όπου οι εργοδότες θα είναι πιο ισχυροί στην διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση των τελικών αποδοχών.

Η κυβέρνηση προωθεί την δημιουργία μητρώων εργαζομένων και επιχειρήσεων ανά κλάδο. Συνδικαλιστές όμως υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση την δημιουργία Μητρώων εργαζομένων και εργοδοτών συμβάλλει στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αφού για να τεθεί σε ισχύ μία κλαδική σύμβαση εργασίας – δηλαδή να εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου- θα πρέπει να έχει υπογραφεί από ένωση επιχειρήσεων στην οποία να συμμετέχουν το 50%+1 των επιχειρήσεων του κλάδου.

Τέλος για τον συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει όσον αφορά τα δικαιώματα και τις άδειες των συνδικαλιστών, συζητείται ακόμα και η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών υπό προϋποθέσεις με διευθυντικό δικαίωμα. Για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις πιέζει ασφυκτικά το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ.

episkepsi1

episkepsi2

episkepsi3