Της Μαρίας Μόσχου
Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ δίνει η έγκριση της τροποποιημένης συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom που δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο στο ΦΕΚ. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, υλοποιώντας ένα ακόμα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογησης στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Με την έγκριση αυτή της διυπουργικής επιτροπής παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψει ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου την εν λόγω τροποποιητική σύμβαση με την Deutsche Telekom.
Για το 5% του ΟΤΕ που θα μεταφερθεί προς παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, η DT έχει εκδηλώσει το, υπό προϋποθέσεις, ενδιαφέρον της για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της στον ελληνικό οργανισμό. Σήμερα η γερμανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ το δημόσιο ελέγχει το 10% του OTE συμπεριλαμβανομένου του 4% που κατέχει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει ήδη συζητήσεις με τη DT αναφορικά με το τίμημα πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου. Σήμερα ο ΟΤΕ αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 3,78 δισ. ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η αξία του 5% του Οργανισμού ανέρχεται στα 189 εκατ. ευρώ.
Η τροποποίηση αποτελούσε όρο για την κάθε μετοχική αλλαγή στον Οργανισμό, δεδομένου ότι η Deutsche Telecom διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης για κάθε ποσοστό του Οργανισμού που προτίθεται να παραχωρήσει το ελληνικό δημόσιο.
Συγκεκριμένα, έχει συναποφασιστεί ότι στην περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλόμενων (ελληνικό δημόσιο και DT) σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές, οφείλει να προσφέρει προς πώληση τους τίτλους αυτούς ή τα σχετικά δικαιώματα πρώτα στον έτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος αν αρνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση προς οποιονδήποτε τρίτο. Βάσει της μέχρι σήμερα ισχύουσας Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της DT, το 10% που κατέχει το Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης πέντε από τα ένδεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το δικαίωμα ορισμού προέδρου και δικαιώματα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις. Με την παραχώρηση του 5%, το Δημόσιο κρατά 1% και επιπλέον 4% μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διατηρώντας μέρος των ειδικών προνομίων (άρθρο 9 της συμφωνίας) που πηγάζουν από τη σύμβαση με τη DT.