«Το μωράκι ήταν στη θάλασσα. Βρεγμένο και παγωμένο. Φορούσε μόνο ένα φορμάκι. Ο συνάδελφος που το περισυνέλεξε έβγαλε αμέσως τη μπλούζα του και το τύλιξε. Μας το έδωσε πάνω στο σκάφος, το σκεπάσαμε με κουβέρτες, τρέξαμε να βρούμε τα αερόθερμα που έχουμε για τον χειμώνα, για να επανέλθει η θερμοκρασία του».
Η ιστορία του βρέφους, που μετρά λίγο περισσότερο από έναν μήνα ζωής και σώθηκε μαζί με πολλά άλλα παιδιά από το φρικτό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, είναι η άλλη πλευρά της μεγαλύτερης προσφυγικής τραγωδίας στο Αιγαίο.
Ο Σπύρος Μπαλόπητος, κυβερνήτης το περιπολικού σκάφους του Λιμενικού που έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας μαζί με το 25μελές πλήρωμά του, έζησαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, καταστάσεις που θα θυμούνται για πάντα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», όταν έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, είδαν το ξύλινο ιστιοφόρο προσαραγμένο πολύ κοντά στα βράχια του Φαρμακονησίου. Στη θάλασσα ήταν πολλοί άνθρωποι, που κρατούσαν ψηλά τα παιδιά τους και φώναζαν πανικόβλητοι για βοήθεια. «Είδαμε πολλά παιδιά. Ορισμένα φορούσαν σωσίβια, άλλα όχι». Λίγο πριν περισυλλέξουν το σχεδόν παγωμένο βρέφος, που κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή, είχαν μαζέψει τη σορό ενός νεκρού μωρού. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να σώσουμε το βρέφος, όπως και όλα τα άλλα παιδιά» διηγείται στο «Έθνος» ο κ. Μπαλόπητος.
Δεν ξεχνά την ανακούφιση στα πρόσωπα των γονιών όταν ανέβαιναν στο σκάφος και έβλεπαν τα παιδιά τους. Τα είχαμε σε κλειστό χώρο, με τις θερμάστρες, να είναι ζεστά. Όποιος ανέβαινε έτρεχε να πάρει το παιδί του, έκλαιγε, μας φιλούσε τα χέρια». Φυσικά δεν ξεχνά και τις εντελώς αντίθετες εικόνες, των γονιών που δεν έβλεπαν τα παιδιά τους ανάμεσα στα δισωθέντα…
Χθες, το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου» μοίρασε στους διασωθέντες πρόσφυγες ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια. «Με τα παιχνίδια, τα πρόσωπα των παιδιών σαν να έλαμψαν ξανά. Ήταν λίγες στιγμές αισιοδοξίας στο βαρύ πένθος. Πρέπει να δράσουμε για να μπορούμε να φροντίσουμε τους πρόσφυγες που φτάνουν στον τόπο μας» σημειώνει η Ματίνα Κατσίβελη, ψυχή του Δικτύου.
Στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν οι 99 διασωθέντες Σύροι και Ιρακινοί με τη μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο ανείπωτος πόνος για όσους χάθηκλαν συγκατοικεί με την ανακούφιση για όσους σώθηκαν.
«Οι άνθρωποι είναι ακόμη σοκαρισμένοι. Πολλοί δεν έχουν συνειδηοποιήσει τί συνέβη» λέει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, συντονιστής κλιμακίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Σήμερα, αναμένεται να γραφτεί η δεύτερη πράξη της τραγωδίας στη Ρόδο, όπου θα μεταβούν για αναγνώριση των σορών τουλάχιστον 26 διασωθέντες.
Ανάμεσα τους η τραγική μάνα από το Ιράκ, που έχασε τρία παιδιά και τον σύζυγο της…