Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
Αν και έχουν γίνει ορισμένες παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, σήμερα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανακαίνιση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Σελίμ Ισά
Το συγκεκριμένο τζαμί συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τεμένη της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, και είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη, μαζί με το Εσκί και το Γενί Τζαμί
Το “πράσινο φως” στην ανακαίνιση του Ταμπάκ Χανέ Τζαμί, χτισμένου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κομοτηνής, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, συναινώντας με την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινήτου. Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου. Το συγκεκριμένο τζαμί συγκαταλέγεται στα παλαιότερα τεμένη της πόλης, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κατασκευής του, και είναι ένα από τα τρία κεντρικά τεμένη, μαζί με το Εσκί και το Γενί Τζαμί. Αν και έχουν γίνει ορισμένες παρεμβάσεις κατά το παρελθόν, σήμερα χρειάζεται μία ολοκληρωμένη ανακαίνιση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Σελίμ Ισά.
Ειδικότερα πρέπει να αντικατασταθεί η στέγη του, η οποία μπάζει νερά και δυσχεραίνει ακόμα και την τέλεση των προσευχών στο τέμενος. Επίσης πρέπει να βελτιωθεί ο μιναρές και να αντικατασταθεί ο σιδερένιος κώνος, που σήμερα έχει σκουριάζει και παρουσιάζει εικόνες φθοράς. Εσωτερικά χρειάζεται αλλαγή το ταβάνι, που καθότι είναι ξύλινο έχει διαβρωθεί από την εισροή νερών της βροχής.
Τέλος πρέπει να αλλάξουν τα παράθυρα, αλλά και να γίνουν ορισμένες διακοσμητικές εργασίες. Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας θα αναλάβει το έργο της ανακαίνισης, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Ισά, “πάντα βοηθούν οι πιστοί μουσουλμάνοι. Κάθε φορά που κάνουμε τις ανακαινίσεις των τζαμιών προσφέρουν με κάθε δυνατό τρόπο”, ανέφερε ο ίδιος.
ΤΟ 2010 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
Πάντως η προσπάθεια της Διαχειριστικής Επιτροπής να ανακαινίσει το τέμενος έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, μία προσπάθεια που αφορά και τον κοινόχρηστο χώρο μπροστά στο τέμενος. Το 2010 με έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης είχε γνωστοποιηθεί στο Δήμο η αίτηση που υπέβαλλε η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής με την οποία ζητούσε την χορήγηση άδειας με σκοπό την εκτέλεση επισκευών στο ρυμοτομούμενο ακίνητο του τεμένους «Ταμπάκ Χανέ Τζαμί» και ζήτησε από το Δήμο να της γνωρίσει εάν προτίθεται να προβεί σε απαλλοτρίωση του ρυμοτομούμενου τμήματος του ακινήτου.
Ο Δήμος Κομοτηνής απάντησε ότι δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα απαλλοτρίωσης ή όχι του ρυμοτομούμενου τμήματος του τεμένους επί της οδού Γ. Νικολάου, διότι στο οικόπεδο της Διαχειριστικής Επιτροπής, όπως υποστήριζε, έχει συμπεριληφθεί και δημοτική έκταση εμβαδού 494,45 τ.μ. και ζήτησε τη διόρθωση του προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία. Στη συνέχεια η Διαχειριστική Επιτροπή προσκόμισε την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, η οποία αναγνώριζε δικαιούχο του εν λόγω οικοπέδου εμβαδού 714.00 τ.μ. το Βακούφιο με τη επωνυμία «Ιερό Τέμενος Ταμπάκ Χανέ Τζαμί». Η παραπάνω απόφαση ήδη από το 2012 είχε τεθεί προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη του νομικού συμβούλου Δήμου προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω διεκδίκηση του καταλαμβανόμενου τμήματος. Η Οικονομική Επιτροπή το 2012 με απόφασή της είχε αποφασίσει να ασκηθούν ένδικα μέσα με σκοπό να αναγνωρισθεί η έκταση των 494,45 τ.μ. ως δημοτική και να αποδοθεί στον ιδιοκτήμονα Δήμο Κομοτηνής.
Όμως αυτή η διαδικασία ως προς τη δικαστική διεκδίκηση δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα. “Έχουμε ακούσει επανειλημμένα ότι ο Δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τμήμα του οικοπέδου, αλλά μέχρι στιγμής στα χέρια μας δεν έχει περιέλθει τίποτα”, επιβεβαίωσε μιλώντας στον “Χ” ο Σπύρος Βάθης νομικός σύμβουλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας. Και μπορεί το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση να γνωμοδότησε υπέρ της μη αποζημίωσης του ρυμοτομούμενου ακινήτου, όμως αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βάθη, “δεν έχει κάποιες έννομες συνέπειες, καθώς εμείς δεν παραιτηθήκαμε από τα δικαιώματά μας τα οποία αναγνωρίζονται από το Νόμο και υπάρχει μία συγκεκριμένη αποζημίωση απαλλοτρίωσης”. Πάντως η συγκεκριμένη “διαμάχη” όσον αφορά τον κοινόχρηστο χώρο του τεμένους, δεν επηρεάζει την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και σύμφωνα με την οποία συναινεί στην έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινήτου.
Άλλωστε η στέγη του τεμένους έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές και φθορές, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τη στατικότητα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία και ασφάλεια.