Σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μετατρέπεται ξανά το προσφυγικό ζήτημα για τη χώρα.
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης, υποσχέσεις που αθετούνται, εκνευριστικά αργός ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, συγκέντρωση στον ίδιο χώρο “παραδοσιακά” αντιμαχόμενων ομάδων πληθυσμού, συνθέτουν το εκρηκτικό παζλ.
Κι αυτό την ώρα που οι μεν ροές από την Τουρκία αυξάνονται, η δε απορρόφηση προσφύγων από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι απειροελάχιστη.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν προ πολλού ακόμη και τις κυβερνητικές προβλέψεις για 50.000 άτομα, φτάνοντας σήμερα -με τα επίσημα στοιχεία- τις 60.952.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 15.714 -από τους οποίους οι 107 έφτασαν σήμερα- δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από την χωρητικότητα των hot-spots που είναι μόλις 8.030.
[irp posts=”76111″ name=”Χάος στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο”]
Ετσι αρκεί ένα “τυχαίο” γεγονός για να προκληθεί η έκρηξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ένταση στον καταυλισμό μεταναστών στην Ηλεία: Πρόσφυγες από τη Συρία που το βράδυ της Κυριακής, γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Ελληνίδα εργαζόμενη, επιτέθηκαν σε θαμώνες γειτονικού καφενείου και κυνήγησαν ακόμη και το πλήρωμα του περιπολικού που έσπευσε έξω από τη δομή φιλοξενίας, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός -το θάνατο σε πισίνα ενός μικρού προσφυγόπουλου.
Εκρυθμη κατάσταση στα νησιά
Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό. Χθες Αφγανοί πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο hot spot της Σάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να ξεκινήσει πετροπόλεμος.
Εξέγερση μεταναστών σημειώθηκε και στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε περίπου οκτώ οικίσκους του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης Ασύλου -European Asylum Support Office (οι τέσσερις από αυτούς κάηκαν ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν και άλλες εκτεταμένες ζημιές). Στο σύνολό τους διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους, ενώ η διαδικασία ελέγχου αιτήσεων ασύλου διακόπηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Σε “μέγγενη” για το προσφυγικό η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση -παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις- μοιάζει “στριμωγμένη στο καναβάτσο” όπως χαρακτηριστικά γράφουν συχνά-πυκνά τα διεθνή ΜΜΕ: Εάν δεν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση θα χειροτερεύει -ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας- και οι “εκρήξεις” θα είναι όλο και πιό συχνές, ενθαρρύνοντας έτσι τις ακραίες φωνές ή τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις, που διοργανώνουν συλλαλητήρια ή απαγορεύουν σε παιδιά προσφύγων να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει την πρόσφατη δέσμευσή της να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα, κινδυνεύει ή να δώσει ένα μήνυμα στους διακινητές ότι ο οδός του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι ή να μεταφέρει τα προβλήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην Ευρώπη ακούγεται όλο και περισσότερο πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό “καρκινοβατεί”. Κι αν τελικά καταρρεύσει, η πρόβλεψη είναι εφιαλτική. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να σπάσουν τους φράχτες στον Βορρά. Τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα πεδίο μάχης για μετανάστες, διακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», είπε πριν λίγες μέρες στο Spiegel ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.