Επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης κι ενώ οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι της εγκληματικής οργάνωσης κυκλοφορούν ελεύθεροι, η δίκη των 23 συνολικά εμπλεκομένων, μετά από διακοπές, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα επί της ουσίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Στο δικαστήριο δεν υπάρχει πολιτική αγωγή καθώς κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται σήμερα τα θύματα αυτής της υπόθεσης, οι άτυχες γυναίκες που αναγκάζονταν να εκδίδονται σε νυχτερινά μαγαζιά που διατηρούσαν οι κατηγορούμενοι.
Επιχείρηση «Λευκός Άρτος»
Η υπόθεση «έσκασε» τον Νοέμβριο του 2008, όταν αστυνομικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, πραγματοποίησαν την επιχείρηση με κωδική ονομασία «Λευκός Άρτος», συλλαμβάνοντας τότε 23 άτομα ως μέλη της σπείρας.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας των στριπ σόου, της σωματεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που γινόταν από τους ιδιοκτήτες της αλυσίδας αρτοποιίας και τους συνεργάτες τους.
Οι κατηγορίες που αποδίδονται – κατά περίσταση – στους κατηγορούμενους με βασικούς τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας φούρνων και τον αδερφό του, είναι συγκρότηση δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη διάπραξη πλείστων κακουργημάτων και συγκεκριμένα την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.
Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν τις γυναίκες που διακινούνταν προς την Ελλάδα μέσω «γραφείου ευρέσεως εργασίας» με το οποίο με το συνεργάζονταν. Αφού έπειθαν τις γυναίκες ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για δουλειά, τις προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα εισιτήρια.
Όταν έφταναν στην Ελλάδα, το κύκλωμα τις εγκαθιστούσε σε διαμερίσματα, τις νομιμοποιούσαν με την έκδοση πλαστών διαβατηρίων, ενώ τις έβαζαν να καταθέσουν και αίτημα ασύλου. Οι ίδιοι κρατούσαν τα πραγματικά τους ταξιδιωτικά έγγραφα λέγοντας ότι για τις «εξυπηρετήσεις» αυτές οι κοπέλες τούς χρωστούσαν 30.000 ευρώ τα οποία έπρεπε να ξεπληρώσουν.
Με χρήση βίας και απειλές σε βάρος τους, τα μέλη του κυκλώματος ωθούσαν τα θύματά τους στη χρήση κοκαΐνης, «τις εξανάγκαζαν να προβαίνουν σε ερωτικά ραντεβού και ασελγείς πράξεις με πελάτες των νυχτερινών τους κέντρων που διατηρούσε η οργάνωση στην περιοχή της Αττικής, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω της αλυσίδας φούρνων. Προκειμένου να αποφεύγουν τους ελέγχους των διωκτικών αρχών, είχαν συστήσει κυπριακών συμφερόντων offshore εταιρεία με έδρα τη Μ. Βόδα».
Μια κοπέλα που κατάφερε να αποδράσει και να ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος και τα μαρτύρια που περνούσαν οι φυλακισμένες γυναίκες.