του Παναγιώτη Σπυρόπουλου
Ως έλεγχο και «άλωση» του διαδικτύου όπως τον περασμένο Νοέμβριο στους «αδιάφθορους», ερμηνεύεται από πολιτικούς και αστυνομικούς κύκλους, η προσπάθεια μετακίνησης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της μετάθεσής του, ήρθε αυτή της αποστρατείας του Αστυνομικού Διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, με τις εκατοντάδες εξιχνιάσεις ανθρωποκτονιών, απαγωγών και τις έρευνες υποθέσεων διαφθοράς, που είχαν… ενοχλήσει. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τον περασμένο Νοέμβριο τον «παραίτησε» από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και σφοδρή αντιπαράθεση με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Κυριαζίδη. Είχε κρίνει ως «αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό» τον αξιωματικό για τον οποίο αρχηγοί της Greek Mafia είχαν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.
«Συμβόλαια»… διαγραφών
Αρχικά τον υποβάθμισε σε «2ο» στην ίδια υπηρεσία και λίγο αργότερα τον μετακίνησε ως… 5ο υποδιοικητή Ασφάλειας Αττικής χωρίς να υπάρχει γραφείο! Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Τόσκας είχε εκφράσει την πρόθεσή του για υπαγωγή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που θα εξαπέλυε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων» και απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεγαλοοφειλέτες.
Η ενέργεια του κ. Τόσκα, είχε ερμηνευτεί από κύκλους της αστυνομίας, ως ανάκτηση του πλήρους ελέγχου κινήσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαθέτει ανακριτικά «υπερ-όπλα» βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.
Ένα σημαντικό «όπλο» είναι η δυνατότητά της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης να μην ισχύει το φορολογικό απόρρητο ενώ όταν… επιβάλλεται, είναι δυνατή η άρση απορρήτου της επικοινωνίας και του τραπεζικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, σύμφωνα με συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες.
Τώρα προέβη στην… ολική διαγραφή του από την αστυνομική επετηρίδα. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και υποδείξεις για την απομάκρυνση των «μη αρεστών» στις κρίσεις αξιωματικών της αστυνομίας, έγιναν αποδεκτές και υλοποιήθηκαν από τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκτέλεσε τα… συμβόλαια.
Ένσταση για την… αδρανοποίηση
Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης υπέβαλε ήδη ένσταση ανάκλησης της μετάθεσής του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και περιμένει την απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.. Αν δεν ανακληθεί θα προσφύγει και στα διοικητικά δικαστήρια. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως κανείς από τη νέα ηγεσία δεν επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για αυτή την μετακίνηση και συμπληρώνουν με νόημα: «Ο Στρατηγός θα σκεφθεί τι θα πράξει». Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως πρόκειται για μία κίνηση «αδρανοποίησης» του δραστήριου στρατηγού, σαφής υποβάθμιση, ενδεχομένως και «πρόδρομος» για μελλοντική αποστρατεία του. Πηγές του Αρχηγείου αιτιολογώντας την μετακίνησή του, αναφέρουν πως δεν μπορεί να μείνει ο κ. Σφακιανάκης μόνιμα σε όλον τον υπηρεσιακό του βίο στην ίδια θέση, «δεν θα γίνει… Αρχηγός από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, εκτός αν θέλει να πάει σε πιο μάχιμη υπηρεσία» δηλώνουν χαρακτηριστικά.
Οι «εκτελεστές»
«Ένα πολιτικο-αστυνομικό ‘σύστημα’, με πολιτική πτέρυγα και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο… «εκτελεστών», έχει αναλάβει την «εργολαβία» κατάληψης επιτελικών θέσεων σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, βάζοντας τις υποδομές για τις επόμενες «συγκυβερνήσεις» δηλώνουν πηγές, πολιτικές και αστυνομικές, που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις του «δικτύου», το οποίο… έκοψε και τοποθέτησε αξιωματικούς, «τελείωσε» τον Γιάννη Πανούση και τώρα… αποστρατεύει τον πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το «πολιτικό τμήμα» αυτού του συστήματος, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα σαν αυτά που έχει καταγγείλει ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, επιδιώκει να πάρει τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση κρίσιμων αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί «εκφραστές» του πέρα από την εκτέλεση των πολιτικών εντολών, έχουν και ελεύθερο πεδίο για «παραμάγαζα διαφθοράς».
Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει… καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτροκρατικής, την περασμένη Άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα». Ένας «κομματικός» ιδιώτης και ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συζητούσαν για κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών, οι οποίες έγιναν στις προηγούμενες κρίσεις, θα «έδιωχναν τον Πανούση» και το κατάφεραν, ήθελαν να διώξουν τον διοικητή των «αδιάφθορων» και το πέτυχαν.
«Η αποστρατεία του κ. Σταυρόπουλου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δεν υπάρχουν ‘στρατόπεδα’, ‘καλοί ή κακοί’. Είναι ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα απρόθυμα ή πρόθυμα να δεχθούν να παίξουν το… παιχνίδι. Σε αυτές τις κρίσεις παίχθηκε η 2η παρτίδα» σημειώνουν αστυνομικές πηγές, που έχουν γνώση των εξελισσόμενων παρασκηνιακών διεργασιών.
Μαζί με τον Σταύρο Σταυρόπουλο, αποστρατεύτηκε ο Κωνσταντίνος Καραβάς, υποδιοικητής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και 29 ακόμη Αστυνομικοί Διευθυντές, ενώ 35 προήχθησαν σε ταξίαρχους.