ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ: Μια πεντανόστιμη συνταγή από τον Ακη Πετρετζίκη, αφού πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα…
Συνταγές μαγερικής: Συστατικά – Α’ Μείγμα.
225 γρ. βούτυρο αγελάδος Όλυμπος
125 γρ. ζάχαρη
25 γρ. μέλι
5 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Β’ Μείγμα
2 αυγά
75 γρ. φρέσκο γάλα επιλεγμένο 3,7% Όλυμπος
Γ’ Μείγμα
475 γρ. αλεύρι μαλακό
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού διαλυμένος σε 1 κ.σ. νερό για άλειμμα
[irp posts=”123402″ name=”Νηστίσιμα: Συνταγές εξπρές”]
Μέθοδος Εκτέλεσης
Όπως αναφέρει το akispetretzikis.com προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C βαθμούς στον αέρα.
Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος Α’ στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και στην συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να αφρατέψουν.
Παράλληλα τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Β’ μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε το μείγμα Β’ σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Το μείγμα μας μπορεί να φαίνεται “κομμένο” αλλά δεν μας ανησυχεί γιατί στη συνέχεια το μείγμα θα δέσει.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά του μείγματος Γ’ (εκτός από τον κρόκο αυγού) και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Γ’.
Ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) και όταν δούμε ότι αρχίζει να μας δυσκολεύει πλάθουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη και εύπλαστη.
Τοποθετούμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Αλείφουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Ψήνουμε τα κουλουράκια για 18-20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.