Απολαύστε τους λαχανοντολμάδες … και νηστίσιμους!
Υλικά:
φύλλα από άσπρο λάχανο ζεματισμένα
400 γραμμάρια ρύζι καρολίνα
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 μικρά καρότα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κούπα νερό ή λευκό κρασί
3 κουταλιές σούπας μάραθο
3 κουταλιές σούπας άνηθο
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
1 χούφτα μαύρες σταφίδες
1 χούφτα κουκουναρόσπορους ή ηλιόσπορους
μαύρο πιπέρι, αλάτι, λάδι, λεμόνι, νερό, μπούκοβο
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά ώστε να μαλακώσει. Προσθέτουμε το πιπέρι, το καρότο, το πράσο και το ρύζι να σωταριστούν. Σβήνουμε με το νερό ή το κρασί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, σταφίδες, κουκουνάρια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα φύλλα ως εξής: απλώνουμε κομμάτια από τα μαλακά ζεματισμένα φύλλα σε ξύλο κοπής. Όσο πιο μεγάλο το κομμάτι του φύλλου τόσο πιο μεγάλος ο ντολμάς. Καλό είναι να έχουμε κομμάτια σε σχήμα V. Βάζουμε στη μύτη τη γέμιση και κλείνοντας διπλώνουμε τις πλευρές.
Στην κατσαρόλα έχουμε στρώσει τα κοτσάνια από το λάχανο στον πάτο και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε στριμωχτά τα ντολμαδάκια κυκλικά, από έξω προς τα μέσα. Συνεχίζουμε σε σειρές, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Όσα φύλλα περισσέψουν τα στρώνουμε πάνω από τα ντολμαδάκια.
Μισοσκεπάζουμε, προσθέτουμε ζεστό νερό από αυτό που βράσαμε το λάχανο, λίγο λάδι, το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, μια κουταλιά γλυκού μπούκοβο και λίγο αλάτι. Βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε θερμοκρασία, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45λεπτά περίπου.
Δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουρ (2 γεμάτες κουταλιές γλυκού) αραιωμένο σε νερό (1/2 κούπα), βάζοντας την κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και κουνώντας κυκλικά για να ανακατευτεί ομοιόμορφα.