Η νηστίσιμη καρυδόπιτα τύπου “καριόκα” από το Άγιο Όρος είναι ένα υπέροχο γλυκό χωρίς βούτυρο, αυγά ή γαλακτοκομικά. Φτιάχνεται με καρύδια, σοκολάτα και μέλι ή πετιμέζι, προσφέροντας πλούσια γεύση και αρωματικά μπαχαρικά.
Συνταγή για Νηστίσιμη Καριόκα από το Άγιο Όρος
Υλικά:
• 250 γρ. καρύδια τριμμένα
• 250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
• 100 γρ. ζάχαρη ή 120 γρ. μέλι
• 1 κ.γ. κανέλα
• ½ κ.γ. γαρύφαλλο
• 200 ml χυμός πορτοκαλιού
• 80 ml ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. σόδα φαγητού
• 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
• 200 γρ. κουβερτούρα νηστίσιμη
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
2. Υγρά υλικά: Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που πλάθεται.
3. Σχηματισμός ρολού: Χωρίζουμε το μείγμα και το πλάθουμε σε ρολά. Τυλίγουμε σφιχτά με λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει.
4. Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα ρολά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Έτοιμη η αγιορείτικη νηστίσιμη καριόκα, γεμάτη γεύση και αρώματα!