Το σάμαλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με χυλό σεμιδαλιού και ψήνεται στο φούρνο. Η νηστίσιμη εκδοχή του Αγίου Όρους δεν περιέχει αυγά ή γαλακτοκομικά, αλλά είναι εξίσου νόστιμη και απολαυστική.
Υλικά:
- 200 γρ. χυλό σεμιδαλιού
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. ηλιέλαιο
- 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1/2 φλ. τσαγιού νερό
- 1 ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικό)
- 100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. σταφίδες
Για το σιρόπι:
- 300 γρ. ζάχαρη
- 3 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυλό σεμιδαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μαχλέπι (αν το χρησιμοποιούμε).
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα του χυλού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το σάμαλι.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και το ξύσμα λεμονιού.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
- Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο ψημένο σάμαλι και αφήνουμε να το απορροφήσει.
- Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του χυλού και άλλα ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φιστίκια.
- Αντί για σταφίδες, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή δαμάσκηνα.
- Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με βανίλια ή σιναμικάκι.
- Το σάμαλι διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.
Καλή όρεξη!