Όλοι υποκλίνονται στη νοστιμιά του ελληνικού γιαουρτιού, γι αυτό κι εμείς εξερευνούμε κουταλιά-κουταλιά τι μας προσφέρει και πώς θα το απολαμβάνουμε καλύτερα.
Το ότι είναι από τις πρώτες τροφές που μπαίνουν στη ζωή μας λέει πολλά. Το γιαούρτι είναι φυσικό προϊόν που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και προέρχεται από βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D.
Η ιστορία του
Σύμφωνα με τις ιστορίες που μιλούν για την πρώτη του εμφάνιση, η δημιουργία του προέκυψε τυχαία όταν το γάλα που μετέφεραν σε ασκούς κάποιοι νομάδες έπηξε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Όταν οι νομάδες δοκίμασαν το πηχτό αυτό γάλα που βγήκε από τα σακιά τους, προφανώς τους άρεσε η γεύση του και έτσι αποφάσισαν να το καθιερώσουν, είτε επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία είτε προσθέτοντας από το έτοιμο γιαούρτι στο γάλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, πάντως είναι γεγονός ότι το γιαούρτι παρασκευάζεται και καταναλώνεται ήδη από την αρχαιότητα, κάτι που αποδεικνύεται από πολλές αναφορές στο “ζυμωμένο γάλα” σε αρχαία κείμενα.
Πώς μας ωφελεί;
Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει το γιαούρτι βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη, μάλιστα ένα γιαούρτι την ημέρα αρκεί για να λειτουργεί άψογα το πεπτικό σύστημα. Σημείωσε δε ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελεί σύμμαχο για όσους ασκούνται τακτικά και θέλουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (ιδανικό γεύμα μετά την άσκηση).
Τα είδη του ελληνικού γιαουρτιού
Με πέτσα. Είναι το πιο κλασσικό και διαδεδομένο ελληνικό γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πετσούλα, που δεν είναι άλλο από τα λιπαρά του γάλακτος που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Έχει συμπαγή υφή και χαρακτηριστική, υπόξινη γεύση.
Κλασικό χωρίς πέτσα. Φτιάχνεται όπως το γιαούρτι με πέτσα, αλλά για να αποφευχθεί η δημιουργία της πετσούλας στην επιφάνεια ανακατεύεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Το βρίσκουμε συνήθως σε πλαστικά και γυάλινα κεσεδάκια και έχει πλούσια βελούδινη υφή και ισορροπημένη γεύση.
Στραγγιστό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι ανάλογη με του κλασικού γιαουρτιού χωρίς πέτσα, αλλά πριν μπει σε πλαστικά κεσεδάκια μοιράζεται σε υφασμάτινα σακιά και κρεμιέται για τουλάχιστον 24 ώρες να στραγγίξει. Λόγω της απώλειας των υγρών του έχει πιο σφιχτή υφή σε σχέση με το κλασσικό γιαούρτι.
Κάθε γάλα το γιαούρτι του
Σύμφωνα με το γάλα από το οποίο παράγεται, το γιαούρτι χωρίζεται επίσης σε:
Αγελαδινό, δηλαδή το γιαούρτι που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδος.
Πρόβειο, από πρόβειο γάλα.
Κατσικίσιο, από κατσικίσιο γάλα.
Βουβαλινό, από βουβαλίσιο γάλα.
Φυτικό, από γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού, φουντουκιού ή καρύδας.
Πλήρες VS Light
Το light γιαούρτια ή αλλιώς τα γιαούρτια με 2% και 0% λιπαρά είναι ιδανική επιλογή για όποιον προσέχει τη γραμμή του και θέλει να αποφεύγει τα ζωικά λιπαρά. Ωστόσο, το πλήρες γιαούρτι έχει περισσότερες βιταμίνες από τις light εκδοχές του. Πάντως και τα δύο έχουν την ίδια αυθεντική γεύση. Νόστιμο tip: Εάν δεν αλλάζεις με τίποτα το αγαπημένο σου γιαούρτι με πέτσα αλλά θέλεις να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου να ξέρεις ότι στα ψυγεία των super markets υπάρχουν και light γιαούρτια με πέτσα, ενώ εάν απλά αφαιρέσεις την πέτσα από το γιαούρτι το κάνεις αμέσως πιο ελαφρύ μιας και όπως είπαμε στην πέτσα συγκεντρώνονται τα λιπαρά.
Τα επιδόρπια γιαουρτιού
Όσοι βρίσκουν το παραδοσιακό γιαούρτι πολύ ξινό για τα γούστα τους, σίγουρα προτιμούν τα δεκάδες επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά. Η διαφορά τους σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι είναι ότι στην πραγματικότητα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα γιαουρτιού που ανακατεύεται με ανθόγαλα, σιρόπι, κρέμα και συχνά εμπλουτίζεται με τεχνητές γεύσεις και χρώματα, αλλά και με υλικά όπως φρούτα, σοκολάτα, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Αν θέλεις να καταναλώνεις αυθεντικό γιαούρτι θα πρέπει να διαβάζεις πάντα την ετικέτα των γιαουρτιών που βρίσκεις στα ψυγεία για να είναι σίγουρο ότι παίρνεις γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού.
Η επέλαση των frozen yogurt
Τα τελευταία χρόνια τα frozen yogurts, τα παγωμένα γιαούρτια δηλαδή, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, ενώ τα μαγαζιά με παγωμένο γιαούρτι ξεφυτρώνουν πραγματικά σαν μανιτάρια. Το frozen yogurt αποτελεί αμερικάνικη ανακάλυψη, ενώ το γιαούρτι που χρησιμοποιείται συχνά ενισχύεται με γλυκαντικά καθώς και με άλλα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και αρώματα.
Μπορεί να μην πρόκειται για 100% αυθεντικό γιαούρτι, ωστόσο δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι είναι πολύ γευστικό. Άλλωστε, τα καταστήματα που το σερβίρουν έχουν συνήθως και μια τεράστια ποικιλία από toppings που το συνοδεύουν, όπως γλυκά κουταλιού, φρέσκα φρούτα, ζαχαρωτά και σιρόπι σοκολάτας που το κάνουν ακόμη πιο λαχταριστό.
Πώς το απολαμβάνουμε;
Χωρίς υπερβολές το γιαούρτι είναι μια τροφή για όλες τις ώρες της μέρας. Με φρούτα και δημητριακά είναι ένα σούπερ πρωινό. Με λίγη βρώμη, αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μέλι έχουμε ένα πολύ χορταστικό snack κατάλληλο και για το γραφείο, αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Του αρκούν 2 κουταλιές από το αγαπημένο μας γλυκό του κουταλιού για να γίνει ένα υπέροχο επιδόρπιο. Του πάει πολύ η κανέλα και το μέλι, μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε γλυκά, όπως κρέμες, μους και κέικ, ενώ με γιαούρτι φτιάχνουμε δροσερά ντιπ που συνοδεύουν ψητό κρέας αλλά και τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια, μπαίνει στο σκέτο ρύζι και του δίνει πολύ ωραία γεύση, γίνεται dressing για σαλάτες και βέβαια ας μην ξεχνάμε το διάσημο τζατζίκι.
“Γιαουρτώνουμε” 5 συνταγές
Σούπα με κουνουπίδι και γιαούρτι
700
Υλικά
1 κουνουπίδι μεσαίου μεγέθους, σε μικρά μπουκετάκια
1 πατάτα καθαρισμένη + κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια ξερού φασκόμηλου, τριμμένα
1 λίτρο ζωμό κότας, χλιαρό
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ζωμό, το θυμάρι, το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 2
Μόλις κοχλάσει ο ζωμός, ρίχνετε τους κύβους πατάτας και τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, πολτοποιείτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε δόσεις στο μπλέντερ προσθέτοντας και το γιαούρτι και σερβίρετε.
Παϊδάκια μαριναρισμένα σε γιαούρτι και μαστίχα
Υλικά
1 1/2 κιλό αρνίσια παϊδάκια
Για τη μαρινάδα
1 λεμόνι, το χυμό του
8 κουτ. σούπας γιαούρτι
4 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
6 κουτ σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπλένετε πρώτα τα παϊδάκια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
Βήμα 2
Φτιάχνετε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μέσα σε ένα δοχείο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Βήμα 3
Σε ένα ταψί βάζετε τα παϊδάκια και προσθέτετε τη μαρινάδα. Ανακατεύετε να πάει παντού. Σκεπάζετε το ταψί και το βάζετε στο ψυγείο για μία μέρα.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Aπλώνετε ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας μέσα σε ένα ταψί. Βγάζετε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα απλώνετε πάνω στη λαδόκολλα μαζί με την μαρινάδα τους. Τυλίγετε τη λαδόκολλα και ψήνετε τα παϊδάκια στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου. Για να τσεκάρετε, ανοίγετε λίγο τη λαδόκολλα και δοκιμάζετε αν ψήθηκε. Εάν όχι, ψήνετε για λίγο ακόμη. Σερβίρετε τα παϊδάκια σε πιατέλα μαζί ή χωρίς τη λαδόκολλα. Συνοδεύετε με γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Γιαούρτι με μυρωδικά
Υλικά
½ κιλό καλό στραγγιστό γιαούρτι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
50γρ. άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο στην εποχή του
50γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
60γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
4 φυλλαράκια λουίζα, ψιλοκομμένη
αλάτι κατά βούληση, πιπέρι λευκό
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το γιαούρτι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύετε δυναμικά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Πασπαλίζετε το μίγμα με τα μυρωδικά και ανακατεύετε πάλι καλά.
Βήμα 2
Παρ’ όλο που το ντιπ γιαουρτιού είναι έτοιμο, προτιμότερο είναι να μείνει 1 ώρα στο ψυγείο, για να ωριμάσει και να απελευθερωθούν τα αρώματα των μυρωδικών. Αν θέλετε, προτού σερβίρετε, το περιχύνετε με μία-δυο κουταλιές ελαιόλαδο, για ομορφιά και γεύση.
Σημείωση: Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή αυτής της σάλτσας είναι η εξής: Στην ίδια ποσότητα γιαουρτιού προσθέτετε το λαδάκι, το αλάτι και το πιπέρι και αμέσως μετά 1½ κουταλιά του γλυκού κύμινο τριμμένο, 2 καρότα τριμμένα και μαριναρισμένα σε ½ χυμό λεμονιού και ½ χυμό πορτοκαλιού, 3-4 κουταλιές της σούπας από τη μαρινάδα και 2 κουταλιές του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού.
Πάβλοβα με φρούτα του δάσους και μους γιαουρτιού
Υλικά
4 ασπράδια από μεγάλα αβγά
250γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
2 κουτ. σούπας Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
3 καψουλάκια βανίλιας
750γρ. φρούτα του δάσους ανάμικτα (φράουλες και βατόμουρα)
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 φάκελο 100γρ. Garni ΓΙΩΤΗΣ
200ml γάλα
1 γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή με 2% λιπαρά
μερικά φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150ºC και στρώνετε με λαδόκολλα ένα επίπεδο ταψί.
Βήμα 2
Βάζετε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών και τα χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτετε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Όταν τελειώσει η ζάχαρη και έχει χτυπηθεί καλά η μαρέγκα θα πρέπει να στέκεται τόσο καλά ώστε αν αναποδογυρίσετε τον κάδο του μίξερ να μην πέφτει. Στο τέλος προσθέτετε το κορνφλάουρ και δύο βανίλιες και χτυπάτε για λίγο ακόμα.
Βήμα 3
Με ένα κουτάλι παίρνετε λίγη λίγη μαρέγκα και «χτίζετε» στο ταψί ένα στρογγυλό δίσκο σαν όστρακο, διαμέτρου 24εκ. περίπου, με ανασηκωμένα τα γύρω τοιχώματα και λακκούβα στο κέντρο. Το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Βήμα 4
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 120ºC και ψήνετε για 1 ώρα επιπλέον. Σβήνετε τότε το φούρνο, αφήνετε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη, τοποθετώντας στο πλάι μια πετσέτα για να μην κλείσει τελείως και αφήνετε την ψημένη μαρέγκα εκεί περιμένοντας να κρυώσει εντελώς.
Βήμα 5
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 75γρ. φράουλες μαζί με τη ζάχαρη άχνη και περνάτε τον πολτό από το σουρωτήρι.
Βήμα 6
Ετοιμάζετε στο μίξερ τη ΓΙΩΤΗΣ Garni σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας της και την ανακατεύετε με το στραγγιστό γιαούρτι.
Βήμα 7
Γεμίζετε με αυτό το μίγμα το δίσκο της μαρέγκας, διακοσμείτε με φράουλες και βατόμουρα και περιχύνετε με τη σάλτσα φράουλας. Πασπαλίζετε με το φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε την πάβλοβα αμέσως.
Smoothie φράουλα -γιαούρτι με σιρόπι αγαύης
Υλικά
400γρ. φράουλες φρέσκες
400ml γάλα πλήρες
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
60ml σιρόπι αγαύης
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά.
Βήμα 2
Σερβίρετε το smoothie σε ποτήρια με πάγο και διακοσμείτε με φρέσκες φράουλες.
Βήμα 3
Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιρόπι αγαύης με μέλι ή ζάχαρη άχνη.