ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου, στις 27 Αυγούστου, και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.
Επίσης, έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων, αλλά και προσώπων.
Η φανουρόπιτα παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 26 Αυγούστου, και οι πιστοί την πηγαίνουν στην εκκλησία.
Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει τη δικιά του παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα, η οποία είναι πανεύκολη και πολύ γευστική.
Συστατικά
375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. καρύδια
75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
-Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
-Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.
-Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
-Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
-Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.
Tip: Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε!