Πρωτοχρονιά 2021 : Βασιλόπιτα και γέμισμα γαλοπούλας – Συνταγές – Φτιάξτε την πιο λαχταριστή βασιλόπιτα.
Η βασιλόπιτα αποτελεί το απαραίτητο έδεσμα της εποχής και ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς προσφέρει μια υπέροχη συνταγή.
Υλικά συνταγής για βασιλόπιτα του Δημήτρη Μακρυνιώτη
500 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
500 γρ. ζάχαρη
10 μεσαία αυγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 βανίλια
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
300 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας
50 ml ποτό της αρεσκείας
Εκτέλεση συνταγής για βασιλόπιτα κέικ του Δημήτρη Μακρυνιώτη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα φρούτα, το ποτό και λίγο καυτό νερό για να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το ποτό.
Καλό θα ήταν αυτό να γίνει από την προηγούμενη ημέρα ώστε τα φρούτα μας να ποτίσουν καλά.
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατεψουν καλά.
Έπειτα συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά που πριν έχουμε χτυπήσει καλά και αφού το μείγμα μας τα αποροφήσει, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας για 1 ακόμα λεπτό στην ίδια ταχύτητα.
Αμέσως μετά παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ακριβώς στη διάμετρο του ταψιού ώστε να το τοποθετήσουμε στον πάτο του.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στους 160-165 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου.
Αφού ψηθεί η βασιλόπιτα μας. την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει, την αναποδογυρίζουμε, αφαιρούμε το χαρτί και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ελαφρώς από την πλευρά που ήταν το χαρτί μας.
Τέλος όταν κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε ξανά με μια γενναία δόση από ζάχαρη άχνη.
Πρωτοχρονιά 2021 : Βασιλόπιτα και γέμισμα γαλοπούλας – Συνταγές – Απολαυστική συνταγή για γαλοπούλα.
Η γεμιστή γαλοπούλα δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και αν την φετινή χρόνια έχετε στα σχέδιά σας να μπείτε σε διαδικασία για να την ετοιμάσετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, έχουμε την κατάλληλη συνταγή.
H γεμιστή γαλοπούλα του Ακη Πετρετζίκη
Για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα
1 κρεμμύδι
1 πράσινο μήλο
θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
Για τη μαρινάδα
4 λίτρα νερό
2 λεμόνια κομμένο στη μέση
4 φύλλα δάφνης
1 μάτσο μαϊντανό
2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο
5 κουταλιές της σούπας μέλι
200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό
8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες
4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο
Για τη γέμιση
1 χούφτα βερίκοκα ξερά
1 χούφτα κάστανα βρασμένα
1 χούφτα ξηρούς καρπούς
3 μεγάλα κρεμμύδια
150 γρ βούτυρο χωρισμένο
2 σκ. σκόρδο
θυμάρι
μερικά ξερά μυρωδικά
500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα
100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι
λίγο σέλερι, ένα μήλο πράσινο, ξηροί καρποί (προαιρετικά)
Για την κράνμπερι σως
1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη
λίγα καρύδια
Για τη σάλτσα ψωμιού
400 γρ. γάλα
3 γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
200 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. τριμμένο ψωμί τοστ
15 γρ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο
Για τις πατάτες (αν θέλουμε)
πατατούλες μικρές
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μυρωδικά
Εκτέλεση:
Για τη γαλοπούλα
Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα.
Για τη γέμιση
Σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ πολύ καλά μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο . Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί και να πάρει και μιά ώρα…
Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Βάζουμε σε πιατέλα.
Για την κράνμπερι σως
Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.
Για τη σάλτσα ψωμιού
Βάζουμε το γάλα με το γαρύφαλλo και τη δάφνη να βράσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά,
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει το γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά.
Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Για τις πατάτες
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά
Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: http://akispetretzikis.com