Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ρετσέλι: Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς (ΦΩΤΟ)

Newsroom από Newsroom
12/09/2017 23:15
σε ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
A A
67
SHARES
143
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Θυμάμαι τέτοια εποχή κάθε χρόνο τη γιαγιά μου να κάνει το λεγόμενο ρετσέλι… Μία παραδοσιακή παλιά συνταγή που έχει τις ρίζες της στον Πόντο και σκοπός ήταν να αξιοποιήσει τα φρούτα της εποχής, κυρίως σύκα, σταφύλια, κυδώνια αλλά και κολοκύθια για ένα γλυκό και λαχταριστό… χειμώνα!

Βέβαια εμείς, πριν καλά καλά αποθηκευτεί στα βάζα, το περισσότερο το «εξαφανίζαμε», προτού η γιαγιά μας… αναγκαστεί να κρύψει ό,τι απέμεινε και να το εμφανίσει το χειμώνα. Το ρετσέλι δεν είναι γλυκό του κουταλιού, ούτε μαρμελάδα ή καλύτερα, είναι κάτι ανάμεσα στα δύο, ή μάλλον και τα δύο. Είναι πηχτό και η υφή του θυμίζει γλυκό του κουταλιού, ωστόσο η γεύση του είναι σαν της μαρμελάδας. Δύο σε ένα δηλαδή! Εμείς το τρώμε σκέτο αλλά και πάνω σε φέτα από χωριάτικο ψωμί με λίγο βούτυρο. Προσωπικά μου αρέσει και με γιαούρτι.

Με αφορμή τα φθινοπωρινά σύκα που βρήκαμε, μια γλυκά κολοκύθα που είχαμε και λίγα σταφύλια, είπαμε να κάνουμε το δικό μας ρετσέλι και να σας το παρουσιάσουμε…

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά σύκα ολόκληρα (κατά προτίμηση μικρά)
1 γλυκό κολοκύθι
2-3 μεγάλα τσαμπιά σταφύλι (σουλτανίνα)
1,5 κιλό ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα)
Ξυλάκια γαρύφαλλο
* Για να μη διαλυθούν τα σύκα αν είναι ώριμα, μπορείτε να τα αφήσετε με το κοτσανάκι τους.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε πολύ καλά τα σύκα, το σταφύλι και καθαρίζετε το κολοκύθι.
2. Το κολοκύθι το κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Προσοχή, όχι πολύ μικρά διότι θα λιώσει εύκολα.
3. Αφού στεγνώσουν, τοποθετείτε όλα τα υλικά μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα (μαζί και τα γαρύφαλλα) και ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη.
4. Αφήνετε να «σταθούν» τα υλικά για 2-3 ώρες ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. (Δεν χρειάζεται η προσθήκη νερού, θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας).

[irp posts=”148128″ name=”Το ιδανικό γεύμα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου έχει ως βασικό συστατικό αυτή την υπερτροφή”]

5. Στη συνέχεια τοποθετείτε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και αφήνετε για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. (Εμείς χρειαστήκαμε περίπου 1,5 ώρα).
6. Μην ξεχνάτε πως κατά τη διάρκεια του βρασμού πρέπει ανά διαστήματα να αφαιρείτε τον αφρό (ξαφρίζετε) και να ανακατεύετε.
7. Οταν πια είναι έτοιμο, το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα γυρίζετε ανάποδα.
8. Διατηρείτε για περισσότερο από ένα χρόνο. Οταν το ανοίξετε καλό θα ήταν στη συνέχεια να φυλάσσετε στο ψυγείο, γράφει το life-events.gr.

EXTRA INFO: Κανονικά στα ρετσέλια αντί για ζάχαρη βάζουν μούστο ή πετιμέζι, που φυσικά είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή. Αν επιλέξετε αυτό τον τρόπο τότε θα βάλετε στα σύκα πετιμέζι όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν. Αν έχετε μούστο, θα πρέπει να τον βράσετε πρώτα για να μείνει το ένα τρίτο και στη συνέχεια θα το προσθέσετε για να βράσει μαζί με το μείγμα. Στη συνέχεια, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με παραπάνω.
Καλή σας επιτυχία!!!

Ετικέτες: μαγειρικήσυνταγή

ΣχετικάΆρθρα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Φανουρόπιτα: Το μοναστηριακό έθιμο που φανερώνει ευλογίες και ελπίδα- Συνταγή από το Αγιον Ορος 

18/08/2025 | 15:00
HOT NEWS

Ρύζι με σπαράγγια

13/04/2025 | 14:01
ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ: Παραδοσιακή συνταγή από μοναστήρι

09/04/2025 | 13:15
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Λαζαράκια-ΕΞΑΙΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ: Μια εύκολη και μοναστηριακή συνταγή

09/04/2025 | 08:11
Load More
Επόμενο Άρθρο

Δρομολόγια πλοίων σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2026 έως 31/12 – Οι τελευταίες πληροφορίες για πιθανή παράταση

    178 shares
    Share 71 Tweet 45
  • Φαράγγι-παγίδα στην Κρήτη: «Δεν είναι για απλούς περιπατητές» – Τι προειδοποιούν οι αρχές μετά τον θάνατο του Στέλιου

    156 shares
    Share 62 Tweet 39
  • Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο Ζελένσκι: Ζητάει τη βοήθεια των ΗΠΑ, παραδέχεται ότι δεν έχει την υποστήριξη των συμμάχων για ανακατάληψη της Κριμαίας και άλλων εδαφών

    122 shares
    Share 49 Tweet 31
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! 1 δισ. ευρώ μέχρι τέλος έτους – Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ Μ23, Βιολογικά, monitoring και νέα σενάρια για πετρέλαιο 

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΩΡΑ: Αποκλεισμένος ο Βόλος από στεριά και θάλασσα – «Δεν κάνουμε πίσω» λένε οι αγρότες, στο τραπέζι νέα μέτρα

    109 shares
    Share 44 Tweet 27
  • ΩΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Πληρωμές από 19/12 – Αυξήσεις 2,4%, ποιοι κερδίζουν πραγματικά

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • Ελλάδα – Τουρκία: Ξανανοίγει το ρήγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειo

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch