: Δεν θα μυρίσει Χριστούγεννα στο σπίτι, αν δεν ψήσουμε μελομακάρονα με πορτοκάλι μέλι και γαρίφαλο. Ιδού λοιπόν η συνταγή.

Το debate, μελομακάρονο ή κουραμπιές είναι πάντοτε αμφίρροπο κάτι τέτοιες εποχές. Ωστόσο, στα σπίτια η πιο συνηθισμένη εικόνα είναι πλάι στην πιατέλα με τους αχνισμένους κουραμπιέδες, να αραδιάζονται μελωμένα, αρωματικά μελομακάρονα.

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Για το σερβίρισμα

μέλι
καρύδια