Μερικές νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα, που θα σας λύσουν τα χέρια και θα ευχαριστήσουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουπιές κρασάτες
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές
5 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
χυμό ντομάτας
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα
½ κ.γ. ζάχαρη
4 κόκκους μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις σουπιές να σοταριστούν κι αυτές για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσουν και να πήξει η σάλτσα.
Χταπόδι σαλάτα
ΥΛΙΚΑ
χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
μαϊντανό
λάδι
λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το χταπόδι, χωρίς αλάτι (το χταπόδι έχει αλάτι από τη φύση του). Αν είναι κατεψυγμένο το ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να το ξεπαγώσουμε.
Όταν βράσει το ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λάδι με το λεμόνι.
Χόρτα με καλαμαράκια
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καλαμαράκια
1 κιλό χόρτα της αρεσκείας σας
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
7 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι
¼ ποτηριού κρασί λευκό
αλάτι, πιπέρι
λεμόνι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε τα χόρτα και το μαρούλι (όχι πολύ ψιλό).
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα καλαμαράκια.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα χορταρικά και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφού πάρει δύο βράσεις το σβήνουμε.
Καλή επιτυχία!