Να μια παραδοσιακή συνταγή για Πασχαλινό Τσουρέκι από το Άγιον Όρος, όπως τη φτιάχνουν στα μοναστήρια — με απλά αλλά ποιοτικά υλικά, πίστη και αγάπη. Το tilegrafimanews.gr σας παραθέτει αυτούσια τη διαχρονική συνταγή, όπως μας την μετέφερε ο παλαιός αρχιμάγειρας του Αγίου Ορους, μοναχός Ιάκωβος .
Υλικά (για 3 μεγάλα τσουρέκια)
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό)
• 50 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια (16 γρ.) ξερή
• 200 γρ. ζάχαρη
• 200 ml γάλα χλιαρό
• 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή πρόβειο, όπως στο Άγιον Όρος), λιωμένο
• 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
• 1/2 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 αυγό για επάλειψη
• Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ξεκίνημα με προσευχή (παραδοσιακά στο Άγιον Όρος λένε τον Τρισάγιο Ύμνο ή την Ευχή του Ιησού).
2. Ενεργοποίηση μαγιάς
• Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Αφήστε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει.
3. Ζύμωμα
• Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίξτε τα αυγά, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το αλάτι και τη φουσκωμένη μαγιά.
• Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο, ενώ ζυμώνετε καλά για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει.
4. Φούσκωμα
• Σκεπάστε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και αφήστε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
5. Πλάσιμο
• Χωρίστε τη ζύμη σε 3 μέρη και πλέξτε τα τσουρέκια (π.χ. σε πλεξούδα). Τοποθετήστε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα.
6. Δεύτερο φούσκωμα
• Αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά για 1 ώρα.
7. Άλειμμα και ψήσιμο
• Αλείψτε με χτυπημένο αυγό, πασπαλίστε με αμύγδαλο ή σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Μυστικά μοναστηριακά
• Το ζύμωμα γίνεται πάντα με ηρεμία και καλό λογισμό.
• Το τσουρέκι ευλογείται πριν φουσκώσει — κάνουν τον σταυρό στην επιφάνειά του.
• Δεν το χτυπάνε ούτε το πετάνε στο τραπέζι, για να “μη φύγει η ευλογία”.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου