Η ταχινόκρεμα με κακάο από το Άγιο Όρος είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο και πολύ θρεπτικό γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση του ταχινιού με το άρωμα του κακάο. Φτιάχνεται με απλά υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη, γι’ αυτό και θεωρείται υγιεινή επιλογή. Είναι αγαπημένο έδεσμα των μοναχών και προσφέρεται συχνά σε επισκέπτες μοναστηριών.
Συνταγή Ταχινόκρεμας με Κακάο (Αγιορείτικη)
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
• 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι ή μέλι (για πιο αυθεντικό αγιορείτικο άρωμα, προτιμάται το πετιμέζι)
• 2-3 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
• 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
• Ξύσμα πορτοκαλιού ή λίγο χυμό (προαιρετικά)
• Ξηροί καρποί (καρύδια ή φουντούκια, προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το πετιμέζι (ή το μέλι) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα.
4. Σερβίρουμε σε μπολ και (αν θέλουμε) πασπαλίζουμε με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
Σερβίρεται:
• Ως επάλειψη σε ψωμί
• Ως κρέμα για νηστίσιμα γλυκά
• Ή και σκέτη, σαν επιδόρπιο
Ιδιότητες:
• Πολύ θρεπτική (πρωτεΐνες, ασβέστιο, καλά λιπαρά)
• Ιδανική για νηστεία και vegan διατροφή
• Δεν περιέχει συντηρητικά ή ζάχαρη (όταν γίνεται με πετιμέζι)
. Φτιάχνεται με απλά υλικά και δεν περιέχει ζάχαρη, γι’ αυτό και θεωρείται υγιεινή επιλογή. Είναι αγαπημένο έδεσμα των μοναχών και προσφέρεται συχνά σε επισκέπτες μοναστηριών.
Συνταγή Ταχινόκρεμας με Κακάο (Αγιορείτικη)
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
• 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι ή μέλι (για πιο αυθεντικό αγιορείτικο άρωμα, προτιμάται το πετιμέζι)
• 2-3 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
• 1/2 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
• Ξύσμα πορτοκαλιού ή λίγο χυμό (προαιρετικά)
• Ξηροί καρποί (καρύδια ή φουντούκια, προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το πετιμέζι (ή το μέλι) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2. Προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα.
3. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα.
4. Σερβίρουμε σε μπολ και (αν θέλουμε) πασπαλίζουμε με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
Σερβίρεται:
• Ως επάλειψη σε ψωμί
• Ως κρέμα για νηστίσιμα γλυκά
• Ή και σκέτη, σαν επιδόρπιο
Ιδιότητες:
• Πολύ θρεπτική (πρωτεΐνες, ασβέστιο, καλά λιπαρά)
• Ιδανική για νηστεία και vegan διατροφή
• Δεν περιέχει συντηρητικά ή ζάχαρη (όταν γίνεται με πετιμέζι)
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου