Τσουρέκι: Γεγονός είναι πως όσες πιο πολλές φορές ζυμώσεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Αποκτάς εμπειρία και άλλο αέρα. Το ζυμάρι είναι κάτι ζωντανό, που θέλει την προσοχή και την φροντίδα μας.
Όμως για όλους υπάρχει μια αρχή και μια εύκολη συνταγή για μπούν στη διαδικασία να δοκιμάσουν. Το τσουρέκι πρωταγωνιστεί στο πασχαλινό τραπέζι. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Σε διάφορα σχήματα, με γέμιση ή χωρίς, στολισμένα με αμύγδαλο, με σουσάμι, με μαυροκούκι, ή με το κόκκινο αυγό τους και αρωματισμένα με μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ, Πολλές παραλλαγές και πολλές εκδοχές.
Η γιαγιά μου ως άριστη μαγείρισσα, έφτιαχνε τσουρέκια, τους κουκνίκους, όπως τους έλεγε. Τσουρέκια με βαμμένο κόκκινο αυγό, σε στρογγυλό σχήμα ή πλεξούδα. Για τα παιδιά έφτιαχνε χωριστά, της περισσότερες φορές σε σχήμα ζώου ή ανθρωπάκι. Οι μυρωδιές τέτοιες μέρες, ακόμα βρίσκονται κάτω από τη μύτη μου.
Είπα λοιπόν να το επιχειρήσω, για πρώτη φορά χωρίς μαμά ή γιαγιά μαζί. Με το Μιχαήλ βοηθό, θα ζυμώσουμε τα τσουρέκια μας για το Πάσχα. Για μένα είναι αυτή η περίοδος πάντα φορτωμένη με μπόλικη δουλειά, όμως θέλω να ζυμώνω κάτι πασχαλινό για το καλό. Τώρα που ο Μιχαήλ είναι και πιο μεγάλος θα ήθελα να έχει μνήμες από όλα τα έθιμα της γιορτής αυτής.
Συνταγή εύκολη διάλεξα για να κάνω τα πράγματα απλά. Με ριζάρι βάψαμε κόκκινα αυγά για να τα χρησιμοποιήσουμε στα τσουρέκια μας. Μου αρέσει το κόκκινο γιατί έτσι είναι το παραδοσιακό, αλλά και γιατί τσουρέκι χωρίς κόκκινο αυγό μου φαίνεται παράξενο.
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το πρωϊ το ζύμωμα. Χρειαζόμασταν το χρόνο για να δώσουμε στο ζυμάρι μας τη δυνατότητα να φουσκώσει δύο φορές. Στο ενδιάμεσο κάναμε και καμιά δουλειά, εννοείται. Το πρώτο ανέβασμα της ζύμης μας πήρε 2 ωρίτσες. Αφού τα πλάσαμε το δεύτερο ανέβασμα χρειάστηκε λιγότερο χρόνο. Το σχήμα που διαλέξαμε είναι στρογγυλό στεφάνι με πλεξούδα διπλή. Ακούγετε λίγο πολύπλοκο αλλά δεν είναι. Δύο ζυμαρένια κορδόνια που τυλίγονται το ένα γύρω από το άλλο και σχηματίζουν ένα κύκλο, που στη μέση έχει το κόκκινο αυγό.
Όπως βλέπετε τα δικά μας τσουρέκια έχασαν λίγο στην εμφάνιση το γύρισμα που κάνει η πλεξούδα, γιατί τράβα τράβα ο Μιχαήλ έκανε ότι μπορούσε. Χαλάλι του δεν πειράζει ας μην έχουν και την τέλεια εμφάνιση. Το θέμα είναι που συμμετείχε στο ζύμωμά τους. Έβαλε και το αυγό στο κέντρο, μεγάλη χαρά τι να σας πω.
Όπως αναφέρει το trealfamilyfood.com το μόνο που χρειάζεται προσοχή με το ζυμάρι αυτό είναι να μην βάλετε πολύ αλεύρι, ώστε να έχετε μια μαλακή και σχετικά υγρή ζύμη. Αν στο πλάσιμο χρειαστεί, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο αλευράκι για να μπορείτε με περισσότερη ευκολία να δώσετε το σχήμα που θέλετε. Αν βαριέστε τις πλεξούδες σκέτο κουλουράκι στρογγυλό ή μακροστένο σχήμα σαν ψωμάκι, μια χαρά θα είναι. Νόστιμο, μαλακό και μυρωδάτο θα γίνει χωρίς αμφιβολία.
Επίσης, η συγκεκριμένη συνταγή δεν δίνει πολύ γλυκό τσουρέκι, για ευνόητους λόγους, αλλά εξαιρετικά αρωματικό. Πιστέψτε με διαβάζοντας και βλέποντας τα βίντεο δεν θα σας μείνει καμία απορία. Του χρόνου το στοίχημα θα είναι πλέξιμο τσουρέκι με 6 κορδόνια!
Καλή Ανάσταση σε όλους , με όλη τη σημασία της λέξης…εύκολο πασχαλινό τσουρέκι
υλικά (για 3 – 4 τσουρέκια)
μαγιά ξερή ή φρέσκια μαγιά
ένα φακελάκι ξερή ή 25γρ φρέσκια
χλιαρό νερό
¼ φλυτζανιού μέλι
1 – 2 κουταλάκια βούτυρο λιωμένο
6 κουταλιές γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλυτζανιού αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
4 ζάχαρη
¾ φλυτζανιού μαχλέπι κοπανισμένο ή μαστίχα ή και τα δύο
1 κουταλάκι ή 25 – 30 σποράκια βανίλια
1 ½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
1 πορτοκάλι
αλάτι
1 κουταλάκι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 – 4 ½ φλυτζάνια αυγό για το άλειμμα
1 αυγά βαμμένα
3 αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά, το νερό και το μέλι. Τα ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά. Προσοχή το νερό να είναι λίγο χλιαρό, όχι καυτό γιατί θα αδρανοποιήσει τη μαγιά.
Σε ένα βαθύ σκεύος ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε ή με τα χέρια ή με το εξάρτημα του μίξερ μας για τις ζύμες (γάντζος). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αν δουλεύουμε με μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη και λίγο υγρή. Αν δουλεύουμε με τα χέρια, ενσωματώνουμε το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας για 5 λεπτά ή μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία κομμάτια, που τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε κορδόνι (μήκος 25 με 30εκ.). Αν η ζύμη κολλάει και δεν πλάθετε, πασπαλίζουμε με πολύ λίγο αλεύρι. Προσπαθούμε να έχουν όσο το δυνατό το ίδιο πάχος τα κορδόνια μας. Ενώνουμε τα δύο κορδόνια και γυρίζουμε το ένα γύρω από το άλλο, για να σχηματίσουμε μια πλεξούδα διπλή.
Στρώνουμε τα ταψιά μας με αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε την πλεξούδα που έχουμε σχηματίσει με το ζυμάρι, δημιουργούμε ένα κύκλο και πατάμε λίγο τη ζύμη στην ένωση για να μην ξεκολλήσει στο ψήσιμο και το ακουμπάμε στο ταψί μας.
Βάζουμε στο κενό που σχηματίζεται στη μέση του κύκλου το βαμμένο αυγό. Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα τσουρέκια την ίδια διαδικασία. Προσέχουμε να μην είναι κοντά τα τσουρέκια το ένα με το άλλο στο ταψί, γιατί θα φουσκώσουν και πιθανότατα μπορεί να κολλήσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν πάλι για μια ώρα, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας.
Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο, ή τα αφήνουμε σκέτα.
Ψήνουμε τα τσουρέκια μας για 25 λεπτά. Αν ροδίσουν πριν το 25λεπτο μπορούμε στα τελευταία 5 λεπτά να χαμηλώσουμε λίγο το φούρνο στους 160°C. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Για να διατηρηθούν τα τυλίγουμε με μεμβράνη.