Τυροπιτάκια στο τηγάνι
Για 25 κομμάτια
Ετοιμασία: 40 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Υλικά
– Μισό κιλό αλεύρι
– Μισό (κοφτό) κουταλάκι αλάτι
– 2 κουταλάκια σούπας ξίδι
– Μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
– Μισό ποτήρι νερό (θερμοκρασία περιβάλλοντος)
Για τη γέμιση
– 2-3 αυγά
– Τυρί φέτα (300 γραμμάρια)
– Ψιλοκομμένος μαϊντανός
– Μαύρο πιπέρι
– Καλαμποκέλαιο (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση
Κρατάμε μια ελάχιστη ποσότητα απ’ το αλεύρι και το βάζουμε σε μπολ για να το χρησιμοποιήσουμε όταν ανοίγουμε τα φύλλα. Έπειτα, στο μισό ποτήρι νερό, προσθέτουμε το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο και αφού τα ανακατέψουμε, τα ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι το οποίο έχουμε αδειάσει σε λεκανίτσα. Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα ζυμώνοντάς το και προσπαθώντας να ενσωματώσουμε τα υγρά με όλη την ποσότητα του αλευριού.
Αν κολλάνε τα χέρια, με λίγο αλεύρι που θα ρίξουμε πάνω τους, τρίβουμε τα υπολείμματα του ζυμαριού και τα ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής.
Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 5 μικρά μπαλάκια και τα δουλεύουμε κι αυτά ένα-ένα. Έπειτα, τοποθετούμε τις ζύμες σε ρηχό σκεύος και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μία ώρα, σκεπάζοντάς τες καλά με πλαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύοντας, ανακατεύοντας και ομογενοποιώντας τα υλικά της συνταγής.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το οποίο είναι πολύ εύπλαστο, σκεπάζοντας καλά τα υπόλοιπα. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και προσπαθούμε να κάνουμε επίπεδο το ζυμάρι με τον πλάστη, πατώντας το στο κέντρο και σέρνοντας τον πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά, βοηθώντας πάντα το άνοιγμα με ελάχιστο αλευράκι. Κατόπιν, κόβουμε το φύλλο σε κάθετες λωρίδες, περίπου πέντε τον αριθμό.
Αλείφουμε με λάδι κάθε μία από αυτές, χρησιμοποιώντας πινέλο μαγειρικής και φροντίζοντας να είναι μικρή η ποσότητα λαδιού έτσι ώστε να μη γίνουν λιπαρά τα τυροπιτάκια. Στη συνέχεια, βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά της σούπας απ’ τη γέμιση και τυλίγουμε σταυρωτά, μία αριστερά και μία δεξιά, γυρίζοντας την και περιστρέφοντάς την, προσπαθώντας να φτιάξουμε ένα τρίγωνο.
Τα τρίγωνα αυτά, τα τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή φωτιά. Προσέχουμε να τα γυρίζουμε συχνά, για να πάρουν χρώμα ομοιόμορφο, απ’ όλες τις πλευρές και όταν ετοιμαστούν, τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.