Βασιλόπιτα : Συνταγή χωρίς μίξερ – Φτιάξτε την αγαπημένη βασιλόπιτα εύκολα και γρήγορα.
Η πιο εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα χωρίς μίξερ! Είναι πεντανόστιμη και είναι καλύτερη και από ζαχαροπλαστείου!
Δείτε επίσης τη συνταγή για μία αφράτη βασιλόπιτα με ανθόνερο, καρύδια και κάστανα!
Υλικά:
-330γρ. αλεύρι που φουσκώνει
-1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί
-ξύσμα από μισό πορτοκάλι
-1/2 κ.γ. αλάτι
-2 αυγά
-270γρ. ζάχαρη
-120γρ. ηλιέλαιο
-2 βανιλίνες
-220γρ. γιαούρτι
Για το γλάσο:
-300γρ. λευκή κουβερτούρα
-30γρ. ηλιέλαιο
Βασιλόπιτα : Συνταγή χωρίς μίξερ – Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά έχει ξεκινήσει και οι νοικοκυρές ήδη «ξεσκονίζουν» τα τετράδια των συνταγών τους για να κάνουν την προετοιμασία τους για την βασιλόπιτα που θα κόψουν μόλις «μπει» το 2020, με την ευχή και την ελπίδα ο νέος χρόνος να φέρει τύχη και υγεία σε αφθονία, όπως άφθονα είναι και τα υλικά για την παρασκευή της.
Το έθιμο της βασιλόπιτας ήρθε στην Ελλάδα, όπως διαβάζουμε στο cnn.gr , πολλά χρόνια πριν κι από πολύ μακριά. Όπως μας εξήγησε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, όλα ξεκίνησαν από την Καισάρεια, όταν ο Μέγας Βασίλειος σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απειλή, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, όμως μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, σκέφτηκε να ζυμώσει ψωμιά γλυκά, κάτι σαν την βασιλόπιτα-τσουρέκι.
Μέσα σε αυτά έβαλε κι από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει και στη συνέχεια μοίρασε τους μικρούς αυτούς άρτους, που «έκρυβαν» μέσα τους κι από έναν μικρό «θησαυρό», στους κατοίκους της πόλης.
Το φλουρί, για το οποίο σε κάθε σπίτι γίνεται… μάχη κάθε χρόνο, συμβολίζει την καλοτυχία και την έναρξη της νέας χρονιάς με αγαθά.
Μάλιστα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, το έθιμο θέλει ως φλουρί να μπαίνει στην βασιλόπιτα, αντί για νόμισμα ένα φασόλι ή κάποιος άλλος καρπός που καλλιεργείται εκεί, συμβολίζοντας την αφθονία και την καλή σοδειά για την νέα χρονιά, ενώ δεν είναι λίγα τα μέρη της Ελλάδας, κυρίως σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία, όπου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς κόβουν αλμυρή βασιλόπιτα, δηλαδή πίτα με κοτόπουλο, χοιρινό, ή με κιμά και βάζουν και το φλουρί τους μέσα σε αυτήν.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράζεται μαζί μας δύο μοναδικές συνταγές για απίθανες βασιλόπιτες, πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα, που θα κάνουν την φετινή Πρωτοχρονιά ξεχωριστή.
Special tip: Όποια βασιλόπιτα αποφασίσετε να φτιάξετε, μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, πριν βάλετε το ταψί στο φούρνο.
Βασιλόπιτα τύπου κέικ
Υλικά
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
350γρ ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
200γρ χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
100γρ κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο ανάμικτα
150γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
2 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
1 πρέζα αλάτι
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να απορροφούνται κάθε φορά από το μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, δηλαδή κάνουμε μια ελαφριά μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου, εναλλάξ το αλεύρι και τον χυμό.
Τέλος, προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε την καρυδόψιχα και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Το αδειάζουμε σε ταψί 35 εκατοστών βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει καλά, δηλαδή περίπου μία ώρα. Ελέγχουμε αν είναι ψημένη με την λάμα του μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να σταθεί 10’ στο ταψί. Ξεφορμάρουμε, αφαιρούμε την λαδόκολλα. Αχνίζουμε με άχνη και γράφουμε με λιωμένη σοκολάτα ευχές για την χρονιά.