Το Άγιον Όρος έχει μακρά παράδοση στη νηστίσιμη και φυτική διατροφή. Αν και το κλασικό γιαούρτι παρασκευάζεται από ζωικό γάλα, οι μοναχοί χρησιμοποιούν φυτικά υποκατάστατα, όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, για να φτιάξουν νηστίσιμο γιαούρτι.
Υλικά:
• 1 λίτρο σπιτικό γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς πρόσθετα)
• 1 κάψουλα προβιοτικών (ή 2 κ.σ. από προηγούμενο vegan γιαούρτι)
• 1 κ.γ. άγαρ-άγαρ (για φυσική πήξη, προαιρετικά)
• 1 κ.γ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά, για ελαφριά οξύτητα)
• 1 κ.σ. άμυλο ταπιόκας ή κορν φλάουρ (αν θέλετε πιο πυκνή υφή)
Εκτέλεση:
1. Ζέσταμα του γάλακτος:
• Βάλτε το φυτικό γάλα σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετέ το μέχρι να φτάσει περίπου στους 40°C(όχι να βράσει, απλά να είναι χλιαρό).
2. Προσθήκη του άγαρ-άγαρ (προαιρετικά):
• Αν χρησιμοποιείτε άγαρ-άγαρ, διαλύστε το σε λίγο κρύο νερό και προσθέστε το στο γάλα. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς.
3. Προσθήκη των προβιοτικών:
• Ανοίξτε την κάψουλα των προβιοτικών και ρίξτε τη σκόνη στο γάλα.
• Ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη ή σιλικονούχα κουτάλα (όχι μεταλλική, γιατί μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια).
4. Ζύμωση:
• Μεταφέρετε το μείγμα σε γυάλινα βάζα.
• Καλύψτε τα με καθαρό πανί και αφήστε τα σε ζεστό μέρος (35-40°C) για 12-24 ώρες.
• Όσο περισσότερο το αφήσετε, τόσο πιο ξινή γεύση θα αποκτήσει.
5. Πάγωμα και πήξη:
• Μετά τη ζύμωση, τοποθετήστε το στο ψυγείο για 4-6 ώρες ώστε να σταθεροποιηθεί η υφή του.
Σερβίρισμα και παραλλαγές:
• Προσθέστε μέλι ή σιρόπι αγαύης αν θέλετε μια πιο γλυκιά γεύση.
• Ανακατέψτε με φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
• Αν προτιμάτε πιο παχύρρευστο γιαούρτι, στραγγίξτε το σε ένα τουλπάνι στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Αυτή η παραδοσιακή αγιορείτικη μέθοδος δίνει ένα υγιεινό και εύγευστο vegan γιαούρτι, ιδανικό για νηστεία και καθημερινή διατροφή!
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου