Μια συνταγή για ένα Χριστουγεννιάτικο “Κορμό” με σοκολατένιο παντεσπάνι και σοκολατένια κρέμα.
Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και απολαύστε τον…όλη η οικογένεια όλες τις ώρες.
Υλικά συνταγής:
Για το παντεσπάνι:
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου [χωριστά ασπράδια και κρόκοι]
110 γρ. ζάχαρη
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
25 γρ. κακάο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη κρέμα σοκολάτας:
250 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης [35%-36% λιπαρά]
6 κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής:
Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνετε το το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου.
Βάζετε σε μπολ τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, ρίχνοντας σταδιακά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε έναν έναν τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε για λίγα ακόμα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνετε το μίξερ.
Κοσκινίζετε πάνω από το μείγμα το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα στο κέντρο της λαδόκολλας στο ταψί και με τη μαρίζ την απλώνετε ομοιόμορφα και την ισιώνετε μέχρι να έχετε ένα μείγμα διαστάσεων περίπου 25×30 εκ. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα για 15 λ περίπου. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη κρέμα σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη με τους κρόκους, ρίχνετε λίγο από το γάλα, ανακατεύετε και το αδειάζετε όλο μαζί στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πριν πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρετε.
Αδειάζετε τη καυτή κρέμα πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιείτε πολύ καλά με ένα μπλέντερ χειρός ή με μια κουτάλα και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος ανακατεύοντας συχνά. Βάζετε τη κρέμα στο ψυγείο να σφίξει.
Συναρμολόγηση: Με πολλή προσοχή αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι επάνω σε μια άλλη λαδόκολλα. Ξεκολλάτε τη πρώτη λαδόκολλα και όταν η κρέμα έχει κρυώσει, την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού. Με προσοχή τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό ανασηκώνοντάς το με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.
Καλά Χριστούγεννα!