: Απλώστε τριμμένο σιναπόσπορο () στο χώμα της γλάστρας και ποτίστε. Αντιμετωπίζει τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα.

: σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει την μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

Σαλιγκάρια: βυθίστε κεσεδάκια από γιαούρτι στο χώμα του κήπου έτσι ώστε το χείλος τους να εξέχει 1 -2 εκ. και γεμίστε τα με μπύρα.

: σε 1 ποτήρι νερό διαλύστε 1 κουταλιά του γλυκού φαρμακευτική σόδα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει ωίδιο και σκωρίαση.

Γάλα: Αντιμετωπίζει το ωίδιο και τη μαύρη κηλίδωση τριανταφυλλιάς. Αραιώστε 100 γρ. γάλα σε 1 λίτρο νερού και ραντίστε το απόγευμα, κάθε 5 ημέρες. Αρκούν 3 ψεκασμοί.
Πιπεριές: 5 καυτερές, 1 μικρό κρεμμύδι, λίγο σκόρδο σε 250 γρ. νερό αφήστε το 24 ώρες σουρώστε και ψεκάστε. Μπορείτε και μόνο με πιπεριές. Αντιμετωπίζει τις ακρίδες, βρωμούσες και άλλα έντομα.

: Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εκρίζωση με το χέρι. Αν φυτρώνουν σε συστάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν ρίχνοντας βραστό νερό πάνω τους. Πρακτικός τρόπος είναι η κάλυψη του εδάφους με compost ή με πριονίδι από το κοντινότερο ξυλουργείο, αποδομείται και δημιουργεί οξικό οξύ. Μπορείτε να φτιάξετε φυσικό ζιζανιοκτόνο: 700 γραμμάρια ξύδι 200 γραμμάρια νερό 100 γραμμάρια ξινό (για τη μαγειρική).

 

Διαβάστε επίσης:   Φυτά πότισμα: Πως, πότε και πόσο νερό

Γαρδένια απαιτητική και ευαίσθητη δεν συγχωρεί λάθη. Τι πρέπει να κάνετε για να απολαμβάνετε την ομορφιά και το άρωμα της:

· ψάξτε να βρείτε τη κατάλληλη θέση στο χώρο σας!
· Δεν θέλει άμεσο ηλιακό φως. Προτιμότερη είναι η βόρεια έκθεση, προσοχή όμως δεν αντέχει τη παγωνιά.
· Δεν θέλει ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία, και το φως. Με απότομες αλλαγές συνήθως ρίχνει τα μπουμπούκια.
· Θέλει όξινο και ελαφρύ χώμα
· θέλει υγρασία και συχνό πότισμα. Κάθε πότε εξαρτάται από τις συνθήκες που έχετε στο χώρο σας. Αν όμως το φυτό διψάσει θα ρίξει τα μπουμπούκια πριν ανοίξουν.
· Αν έχετε πιατάκι αποστράγγισης κάτω από την γλάστρα προσέξτε η γλάστρα να μην κολυμπάει στο πιατάκι.
· Μπορεί να δείτε τα φύλλα να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται κίτρινα. Είναι φυσιολογική διαταραχή και λέγεται χλώρωση. Προσθέστε χηλικό σίδηρο στο χώμα.
· μια φορά τον μήνα ειδικά όταν ανθίζει, θέλει λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα.