Φυτά και πάγος
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ξαφνικό χιόνι κι ειδικά ένας παγετός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα φυτά μας. Τι πρέπει να κάνουμε:
Όταν γνωρίζουμε από την ΕΜΥ ότι έρχεται χιόνι ή παγετός (θερμοκρασία κοντά στους οC) θα πρέπει να καλύψουμε τα φυτά μας πριν ξεκινήσει το φαινόμενο. Υλικά κατάλληλα για κάλυψη είναι πλαστικές σακούλες, αεροπλαστ (πλαστικό με φουσκάλες που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες) κ.α. τα οποία όμως θα πρέπει να ανοίγουμε για λίγο το επόμενο πρωί να φύγει η υγρασία. Αν μπορούμε μετακινούμε τις γλάστρες σε λιγότερο εκτεθειμένο σημείο.
Όταν χιονίσει:
• Δεν πατάμε το γκαζόν
• Δεν ξεσκεπάζουμε τα φυτά από το χιόνι
• Δεν καταβρέχουμε τα φυτά με νερό
• Δεν κλαδεύουμε τα φυτά
[irp posts=”102975″ name=”Απαγόρευση κυνηγιού λόγω κακοκαιρίας : Μέχρι πότε ισχύει”]
Αν δεν προλάβουμε να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει και κάποια φυτά φαίνονται καμένα, πως μπορούμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις ζημιές από τον παγετό:
■ Περιμένουμε την έναρξη της νέας βλάστησης την άνοιξη για να κλαδέψουμε σπασμένα κλαδιά από το χιόνι, ή καμένα από τον πάγο. Κλαδεύουμε όσους βραχίονες δείχνουν να έπαθαν ζημιές από τον παγετό, μειώνοντας το μήκος τους. Αφήνουμε τουλάχιστον 3 εκ από το πρώτο ζωντανό μάτι.
■ Αν κάποιοι βραχίονες έσπασαν, αλλά δεν κόπηκαν τελείως από το χιόνι ή τον αέρα, μπορούμε να τους επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση, δένοντας τους με κατάλληλο υλικό που θα βρείτε στα φυτώρια, όπως ακριβώς κάνει κι ο γιατρός στα δικά μας κατάγματα.
■ Αποφεύγουμε αζωτούχες λιπάνσεις το φθινόπωρο. Προκαλούν νέα τρυφερή βλάστηση που είναι ευαίσθητη στο παγετό.