Φυτοπροστασία: Τι πρέπει να προσέξω-Οδηγός

Ερώτηση:

Τα φυτά μέσα στο σπίτι κιτρινίζουν τα φύλλα και οι άκρες γίνονται καφέ

Απάντηση:

1. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου κατάγονται από το τροπικό δάσος όπου η υγρασία είναι γύρω στο 100%. Όταν λοιπόν βρεθούν στο 30% του διαμερίσματος αρχίζουν τη…. γκρίνια! Θα το αντιμετωπίσετε με συχνό ράντισμα των φύλλων με απεσταγμένο νερό. Τοποθετήστε τα το ένα κοντά στο άλλο. Δημιουργούν πολύ ευνοϊκό μικροκλίμα αυξάνοντας την υγρασία.

2. Φροντίστε η γλάστρα να μην κολυμπάει στο πιατάκι της. Οι τρύπες αποστράγγισης πρέπει να είναι ελεύθερες να διώξουν όσο νερό θέλουν. Αν ήδη την… πατήσατε ποτίστε άμεσα με αρκετό απεσταγμένο νερό (για το σιδέρωμα) και αφήστε τη γλάστρα να στραγγίσει.

3. Μεγάλη προσοχή στην αραίωση και στο τρόπο εφαρμογής των λιπασμάτων που χρησιμοποιείτε. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πήγε καλά, ποτίστε με αρκετό απεσταγμένο νερό να απομακρύνετε τα περιττά άλατα.

Ερώτηση:

Έχω ένα κτήμα στο Μαρκόπουλο έκτασης 3,5 στρ. Έχω τη δυνατότητα να φυτέψω ανάμεσα στις ελιές κι άλλα οπωροφόρα δένδρα, όπως μηλιές, αχλαδιές, εσπεριδοειδή, κυδωνιές, κερασιές κ.λ.π. χωρίς να καταστρέψω τα ελαιόδεντρα?

Απάντηση:

· Θα πρέπει να εξασφαλίσετε αρκετή απόσταση μεταξύ των δέντρων τουλάχιστον 4-5 μέτρα. Μικρότερη απόσταση έχει σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή αερισμό και φωτισμό των δέντρων με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και καρποφορία.

Ερώτηση:

Υπάρχει κάτι που διώχνει τα ζωύφια (σκορπιούς, μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, κ.λ.π) από το σπίτι?

Απάντηση:

· Απλώστε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο δυόσμου ή σιτρονέλλας στα σημεία εισόδου των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Χρησιμοποιήστε σύριγγα ή σφουγγάρι. Η μυρωδιά τα απωθεί χωρίς να τα σκοτώνει.

Ερώτηση:

Θέλω να φυτέψω μια μηλιά όμως οι θερμοκρασίες στο νησί είναι υψηλές, ποια είναι η καλύτερη εποχή και ποια η καλύτερη θέση?

Απάντηση:

· Πριν τη φυτέψετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μηλιά απαιτεί πολλές ώρες ψύχους για να καρποφορήσει, κάτι που ίσως δεν διαθέτετε. Μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε αρκεί να ποτίζετε και πάντα σε προσήλια θέση.

Ερώτηση:

Στο γραφείο έχουμε μηχάνημα καταστροφέα εγγράφων όπου βγάζει τις χρησιμοποιημένες σελίδες σε πολύ μικρά κομμάτια σε μορφή χαρτοπόλεμου, μπορώ αυτό το προϊόν να το απλώνω στο κήπο για λίπανση του εδάφους?

Απάντηση:

· Το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όχι όμως όταν είναι τυπωμένο γιατί το μελάνι περιέχει τοξικές ουσίες.

Ερώτηση:

Έβαλα σε γλάστρα δύο κουκούτσια αβοκάντο και φύτρωσαν δυο φυτά που έχουν σήμερα ύψος περίπου 80 εκ., υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουν, και αν ναι μπορούν να μεταφυτευτούν στο κήπο?

Απάντηση:

· Το νεαρό φυτό σας μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα μέχρι να φτάσει τα 30-40κ. Μετά θα πρέπει να το μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική θέση του στον κήπο. Να θυμάστε ότι το αβοκάντο θέλει άπλετο ήλιο και πολύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δεν αντέχει τη παγωνιά, αν λοιπόν το φυτέψετε στο κήπο φροντίστε να το καλύψετε αν πέσει η θερμοκρασία. Αν το αφήσετε σε γλάστρα μεταφέρεται την σε προστατευόμενο μέρος.

Ερώτηση:

Τα Λέιλαντ του κήπου μας είναι περίπου 9 ετών και 6-7 μέτρα. Μέχρι το ύψος των 2,5 μέτρων είναι ξερά ή έχουν ξερά κλαριά. Εάν κόψω στα δυο μέτρα, θα ξαναπρασινίσουν? Με τι πρέπει να τα ψεκάσω για να διατηρούνται ζωντανά και πράσινα?

Απάντηση:

Γενικά τα κωνοφόρα δεν δίνουν νέα βλάστηση από τα σημεία τομής εάν κλαδευτούν. Θα πρέπει να εφαρμόσετε διασυστηματικό μυκητοκτόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας και λίπασμα ειδικό για κωνοφόρα.