Η υγεία των μας εξαρτάται από την παρουσία της άγριας ζωής, δηλαδή ισορροπίας… Πουλιά, πεταλούδες, πασχαλίτσες κι ένα σωρό άλλα μικρά και μεγάλα έντομα μπορούν να κάνουν το κήπο μας πηγή ζωής και να ελέγξουν σχεδόν όλα τα βλαβερά παράσιτα που καταστρέφουν το κήπο μας.

Πως μπορούμε να το πετύχουμε:

– Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις βασικές τους ανάγκες. Να φυτέψουμε δηλαδή στο κήπο ή τη βεράντα φυτά κατάλληλα να προσφέρουν τροφή, στέγη και ασφάλεια. Κάπου εκεί κοντά θα τοποθετήσουμε κι ένα δοχείο με νερό.

– Εάν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τη χρήση τους. Τα φυτοφάρμακα και ειδικά τα εντομοκτόνα δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ δικαίων και αδίκων…. Σκοτώνουν όποιο έντομο έρθει σε επαφή μαζί τους είτε είναι ωφέλιμο είτε βλαβερό. Ο κήπος μας, με τις κατάλληλες επιλογές, θα γίνει ένας μικρός παράδεισος για τα πουλιά, τις πεταλούδες και τα ωφέλιμα έντομα που θα έρθουν για να βρουν γύρη, σπόρους και καρπούς. Όσο για τους εχθρούς των φυτών μας… θα τους φροντίσουν οι καινούριοι μας καλεσμένοι!

– Κάντε ! Τα σκουλήκια κι οι μικροοργανισμοί που κάνουν τη κομποστοποίηση θα προσελκύσουν έντομα, τα έντομα θα προσελκύσουν πουλιά και σεις θα έχετε προσελκύσει όση περισσότερη ζωή μπορείτε δημιουργώντας ένα δικό σας μικρό οικοσύστημα!