Οι Γερμανοί κατέχουν περισσότερες θέσεις – κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει σχετική έκθεση.
Γερμανοί υπήκοοι κατέχουν 1.382 υψηλόβαθμες θέσεις στην Επιτροπή, ποσοστό 10,2%, και είναι «η μεγαλύτερη ομάδα μπροστά από τη Γαλλία και το Βέλγιο», όπως αναφέρει η «Τέταρτη έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την παρουσία γερμανικού προσωπικού σε διεθνείς οργανισμούς».
Η γερμανική παρουσία στην Κομισιόν αυξήθηκε κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2014, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
Εννέα από τους 28 Ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αναθέσει τη διεύθυνση του γραφείου τους σε Γερμανούς.
Έχοντας προσωπικό στα γραφεία των επιτρόπων η γερμανική κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα μπορεί να επηρεάζει την ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία.
Μέσω των Γερμανών συμβούλων μπορούν να συντονίζονται εγκαίρως τα εθνικά συμφέροντα μεταξύ του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Παράλληλα Γερμανοί αξιωματούχοι συντάσσουν και νομοθετικά κείμενα.
Γερμανοί υπάρχουν σε τέσσερις γενικές γραμματείες και έξι επιτροπές, διαθέτοντας τις περισσότερες θέσεις – κλειδιά στη διοίκηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Εξάλλου τα προηγούμενα έτη προήχθησαν εκπρόσωποι από τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης: η πλειονότητα των νέων υπαλλήλων στην Κομισιόν κατάγονται από τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Αντίθετα περιορίστηκε σημαντικά η παρουσία της Βρετανίας, με το ενδιαφέρον των νεαρών Βρετανών για μια καριέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πλησιάζει το μηδέν.
Παρ” όλ” αυτά στους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παρουσία των Γερμανών είναι πιο περιορισμένη.