Συχνές ηλεκτρολογικές βλάβες
Οι ηλεκτρολογικές βλάβες χρειάζονται ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε συνεργασία με τον πελάτη πάντα, ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη το συντομότερο δυνατό.
Η πρώτη επαφή γίνεται τηλεφωνικά, όπου με τις κατάλληλες ενέργειες και τους σωστούς χειρισμούς θα γίνει μία πρώτη προσπάθεια ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα και ίσως καταφέρουν και το διορθώσουν ή το απομονώσουν έως ότου πάει ο ηλεκτρολόγος. Η συλλογή των επίμαχων πληροφοριών είναι απαραίτητη ώστε κατά την επίσκεψη στο χώρο του πελάτη, ο ηλεκτρολόγος να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και να έχει μαζί του τα κατάλληλα εργαλεία.
Οι 11 πιο συνηθισμένοι λόγοι που χρειάζεστε έναν ηλεκτρολόγο:
1. Θερμοσίφωνας
Δεν ζεσταίνεται το νερό από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα;
Ελέγχουμε πρώτα αν ανάβει το λαμπάκι στον πίνακα. Αν δεν ανάβει, έχει χαλάσει η ασφάλεια του θερμοσίφωνα.
Αν ανάβει και δεν έχουμε ζεστό νερό είναι πιθανό να έχει χαλάσει είτε ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα, είτε να έχει καεί η αντίσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.
2. Καμένη ασφάλεια
Δεν έχω ρεύμα στο σπίτι;
Ελέγχουμε για τυχόν διακοπή ρεύματος. Μετά, αφού εξετάσουμε τον πίνακα βλέπουμε αν υπάρχουν κατεβασμένες (πεσμένες) ασφάλειες.
Αν όλες η ασφάλειες είναι ανεβασμένες και δεν έχουμε ρεύμα, τότε μάλλον έχει καεί η ασφάλεια στον πίνακα, ή στο κεντρικό ρολόι της ΔΕΗ.
3. Χαλασμένη ασφάλεια
Δεν ανάβουν τα φώτα στο δωμάτιο;
Αν σε συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού δεν λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές ή δεν ανάβουν τα φώτα, το πιο πιθανό είναι να έχει πέσει κάποια ασφάλεια στον πίνακα.
Αν δεν είναι πεσμένη, τότε το πιθανότερο είναι να έχει καεί η ασφάλεια και να θέλει αντικατάσταση.
4. Διαρροή ηλεκτρικής γραμμής
Πέφτει συνέχεια το ρελέ διαφυγής;
Αν δεν μπορούμε να σηκώσουμε το αντι-ηλεκτροπληξιακό ρελέ, τότε πιθανόν να έχουμε διαρροή σε κάποια γραμμή. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβάσουμε όλες τις ασφάλειες και όλα τα φώτα. Ύστερα βγάζουμε από την πρίζα όλες τις συσκευές.
Αν το κουμπάκι από το ρελέ διαφυγής συνεχίζει να μην ανεβαίνει όταν το σηκώνουμε, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε διαρροή σε κάποια ηλεκτρική γραμμή. Επικοινωνήστε με τον ηλεκτρολόγο όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
5. Χαλασμένος αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης
Το πιο σημαντικό σε ένα πίνακα είναι να έχει αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη ή αλλιώς ρελέ διαφυγής.
Σε περίπτωση κάποιου βραχυκυκλώματος μόνο αυτό μπορεί να μας σώσει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ελέγχουμε πατώντας το κουμπάκι τεστ που έχει. Με τα χρόνια φθείρεται ή με συχνές υπερφορτώσεις γραμμών ή βραχυκυκλώματος που συμβαίνουν σε μια γραμμή. Αν διαπιστώσετε βλάβη, απαιτείται άμεση αντικατάσταση.
6. Βραχυκύκλωμα ηλεκτρικής γραμμής
Στις παλιές εγκαταστάσεις, όπου οι ηλεκτρικές γραμμές είναι ταλαιπωρημένες, συχνά οι γραμμές βραχυκυκλώνουν. Να αποφεύγετε σε πολύ χρησιμοποιημένες εγκαταστάσεις την ηλεκτροδότηση θερμαντικών σωμάτων σε μονοφασικές γραμμές (όχι τριφασικές).
Ενισχυμένη γραμμή είναι για παράδειγμα η γραμμή του πλυντηρίου, της κουζίνας και του θερμοσίφωνα.
7. Βλάβη στην τηλεφωνική γραμμή
Οι μεγάλες ταχύτητες internet ή η δημιουργία κόμβου στη γραμμή του τηλεφώνου προκαλούν συνήθως βλάβη. Αιτία είναι η παλαιότητα και η ποιότητα των καλωδίων. Η εγκατάσταση μιας νέας τηλεφωνικής γραμμής από τον διανεμητή πάροχο μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθεί το modem, μπορεί να διορθώσει τη βλάβη.
8. Χαλασμένη πρίζα
Μια από τις πιο συνηθισμένες καθημερινές βλάβες είναι μια πρίζα που έχει φύγει. Μια πρίζα που έχει χαλαρωμένες πλαϊνές επαφές μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Το προβληματικό υλικό χρήζει αντικατάστασης. 9. Καμένος διακόπτης
Όταν πατάμε τον διακόπτη για να ανάψουν τα φώτα, αλλά αυτά δεν ανάβουν, τότε ο διακόπτης έχει χαλάσει. Μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε καθώς μυρίζει έντονα καμένο, ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκληθούν και σπινθήρες. Ζητήστε να σας αντικαταστήσουν άμεσα τον διακόπτη.
10. Βλάβη ηλεκτρικού πίνακα
Έντονη μυρωδιά καμένου που έρχεται μέσα από τον πίνακα;
Αυτή τη μυρωδιά αποκλείεται να μην την καταλάβει κάποιος! Μυρίζει σαν τηγανιτό ψάρι, αλλά με την άσχημη έννοια του. Αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο κλείνουμε τα φώτα και σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές, αμέσως. Καλούμε τον ηλεκτρολόγο άμεσα, καθώς κάποιο καλώδιο μπορεί να έχει υπερθερμανθεί ή κάποια ασφάλεια να έχει καεί. Η βλάβη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να είναι επικίνδυνη, ακόμα και αν η μυρωδιά φύγει, επομένως επικοινωνήστε άμεσα με τον ηλεκτρολόγο σας.
11. Πρόβλημα με την γείωση στο σπίτι;
Λογικά η βλάβη βρίσκεται στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Μπορεί η αιτία να είναι μια χαλαρή σύνδεση ή μπορεί η γείωση να μην έχει την επιθυμητή τιμή. Ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστος – μόλις μερικά λεπτά. Η διαδικασία είναι απλή και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Το ειδικό όργανο μέτρησης δεν προκαλεί ζημιές ή φθορές.
Αν μια βλάβη στο σπίτι ή την επιχείρηση σας είναι αρκετά σοβαρή, και όχι απλά κάτι που και οι ίδιοι μπορείτε να φτιάξετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε εταιρεία με επαγγελματίες τεχνικούς.