Πλειοψηφία 151 βουλευτών και άνω είναι η πολιτική προϋπόθεση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς ψηφοφορία η οποία θα οδηγήσει σε επί των παρόντων έγκριση.
«Ακριβώς επειδή υπάρχει τόσο μείζον διακύβευμα και ακριβώς επειδή αυτό θα γίνει αντιληπτό από τη Βουλή, θα υπάρξει πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη από τους 151», δήλωσε ενδεικτικά στο News 247 ο κ. Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο διαμηνύει και ο πρωθυπουργός, ότι απαιτείται ψήφος 151 βουλευτών για να είναι αποδεκτή πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε διαφορετική περίπτωση, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, απέφυγε να μιλήσει για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ περιέγραψε ως μη αποδεκτή την πρόταση του κ. Καμμένου περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Το νόημα της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών είναι να διαμορφωθεί μια άποψη, μια θέση επί ενός εθνικού θέματος. Δεν είναι να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Θα ήταν κάτι αντισυνταγματικό», είπε χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται τώρα στη στάση των ΑΝΕΛ για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίπρας ανησυχεί από τις συνεχείς προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου ότι αν έρθει για κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα φύγει από την κυβέρνηση και θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν χθες Δευτέρα τον πρωθυπουργό για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και εάν υπάρχει plan B στην κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, και εκείνος έδειξε ότι δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Δημοσιογράφοι: Έχετε plan Β αν ο Καμμένος αποχωρήσει και πάρει τους υπουργούς του;
- Τσίπρας: «Όχι ρε παιδιά! Πού να πάει; Μην ανησυχείτε».
Δεν βγαίνουν τα 151 κουκιά
Ωστόσο, η προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ αλλάζει την αριθμητική για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν το προηγούμενο διάστημα στο μέτρημα των «κουκιών» συμπεριλαμβανόταν και η ψήφος του Χάρη Θεοχάρη υπέρ της συμφωνίας και το αποτέλεσμα ήταν πλειοψηφικό υπέρ της κυβέρνησης, η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία αλλάζει τα πράγματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το κόμμα του και η ΚΟ δεν πρόκειται να κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξω από τους υπολογισμούς λοιπόν ο Χάρης Θεοχάρης.
Πλέον οι αριθμοί έχουν ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι όλοι ανεξαιρέτως θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Στο Ποτάμι, υπέρ της συμφωνίας φέρονται να είναι 4 βουλευτές, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους επικεφαλής του κόμματος. Θεωρητικά πάντως, και άνευ απροόπτου, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ίσως ψηφίσουν τη συμφωνία, αν και θα είναι δύσκολο αφού θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βοήθεια στους ΑΝΕΛ…
Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί ξεκάθαρα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που, όπως έχει πει, θα εγκαταλείψει και την έδρα του. Υπέρ της συμφωνίας φέρεται να τάσσεται και η Έλενα Κουντουρά, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει. Επιπλέον, η θετική στάση της Έλενας Κουντουρά είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Σημειώνεται ότι πολλά θα κριθούν από το αν θα ισχύσει η υπόσχεση που φέρεται να έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κανέναν πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ. Η διαρροή της υπόσχεσης ανήκει στον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, αλλά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου. Έτσι, ενδεχομένως ορισμένοι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ που φλέρταραν με την ιδέα να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και να μετακομίσουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Με ερωτηματικό, αλλά πιθανοί στο να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που όμως λόγω της θέσης του αυτής είναι σε κόντρα με τη Φώφη Γεννηματά. Θα επιμείνει μέχρι τέλους;
Σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί υπέρ της κυβέρνησης είναι επισφαλείς για ψήφιση της συμφωνίας από 151 και δεν αποκλείεται η επόμενη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο.
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν
Αργά το απόγευμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με συνεργάτες του και να είναι έτοιμος για εκλογές το Μάρτη, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα». iefimerida.gr