Αρχικά ο αριθμός των θανάτων, αν και διψήφιος σήμερα, παραμένει υψηλός καθώς 98 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό.

Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι πως μετά από αρκετό καιρό η Αττική βρέθηκε πρώτη σε κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή για σήμερα, μόνο η Αττική και η Θεσσαλονίκη εμφανίζει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο αυτή τη φορά την πρωτιά κρουσμάτων την έχει η Αττική με 247 κρούσματα έναντι 235 της συμπρωτεύουσας.

Εκτός από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, η εικόνα στα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ασφυκτική.

Στη Λάρισα φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ασθενείς χάνουν τη ζωή τους πριν καν διασωληνωθούν , ενώ στη Θεσσαλονίκη κάθε εφημερία είναι εξοντωτική για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εκτός αυτού στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν και διακομιδές ασθενών στις δύο ιδιωτικές ασθενείς που επίταξε το κράτος.

Αναζητώντας κρεβάτι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας οι ροές ασθενών δεν σταματούν.

Γιατροί και νοσηλευτές αναζητούν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας σε περιφέρειες που ακόμη αντέχουν.

Καθημερινά ασθενείς από τη δυτική Μακεδονία μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και των Πατρών, ενώ και από τη Θεσσαλία διακομίζονται περιστατικά στη Νότια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες να έχουμε αεροδιακομιδές προς την Αθήνα.

Στο νοσοκομείο της Δράμας 130 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, ενώ η ΜΕΘ είναι γεμάτη, με 12 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές δεν εμφανίζουν την αναμενόμενη μείωση και η πόλη θρηνεί δεκάδες θύματα.

Πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε όμορους νομούς.

Περίπου 70 ασθενείς νοσηλεύονται σε όμορα νοσοκομεία της περιοχής. Ήδη στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν σημειωθεί 70 νεκροί και περίπου 15 συνδημότες μας έχουν χάσει τη μάχη σε γειτονικά νοσοκομεία.

Στα Γιαννιτσά η κλινική είναι γεμάτη με 100 ασθενείς όπως η μονάδα εντατικής. Ανάλογη η κατάσταση και στην Έδεσσα όπου νοσηλεύονται 93 άτομα.

Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Βόλος καθώς στο δεύτερο κύμα 52 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο της πόλης.

Εφιάλτης με 794 νεκρούς σε μια εβδομάδα

Υπενθυμίζεται πως οι νεκροί σήμερα ήταν 98, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό θανάτων την τελευταία εβδομάδα στους 794 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό. Πρόκειται για περίπου 100 θανάτους την ημέρα…

Πρόκειται για νούμερα που τρομάζουν και δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης για τις επόμενες μέρες, σε μια περίοδο που «φουντώνει» η συζήτηση περί άρσης του lockdown, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν περισσότερες από τα εξιτήρια, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στο κόκκινο οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Κι ενώ τα νούμερα των θανάτων είναι σοκαριστικά, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παραμένει δύσκολη.

Σήμερα, ξεκίνησε η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με γεμάτες κλίνες ΜΕΘ και μόλις 70 απλές κλίνες διαθέσιμες.

Η χθεσινή εφημερία στο Ιπποκράτειο έκλεισε με 85 εισαγωγές ασθενών με covid.

Ο χάρτης κοροναϊού στην Ελλάδα συνεχίζει να κοκκινίζει στη Θεσσαλονίκη, με τοπικούς φορείς να εισηγούνται να μην ανοίξει τίποτα στην πόλη… εάν πρώτα δεν μειωθεί το ιικό φορτίο.

Ξεκίνησαν οι διακομιδές στις κλινικές που επιτάχτηκαν

Στο μεταξύ οι διακομιδές ασθενών με covid προς τις ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν το μεσημέρι από τα νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και Παπαγεωργίου.

Είχε προηγηθεί εκπαίδευση των νοσηλευτών της ιδιωτικής κλινικής ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά covid.

Η κλινική παραχώρησε 200 κλίνες του κέντρου αποκατάστασης, 200 κλίνες που θα δώσουν ανάσα στα νοσοκομεία της πόλης.

Στόχος είναι να μεταφερθούν εκεί ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο αποθεραπείας.

Στα όρια του το νοσοκομείο στη Λάρισα – Φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό κατασκευάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας σύμφωνα με νοσηλευτή και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ καθώς οι ήδη υπάρχοντες ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ενώ δεν μπορούν να γίνουν διακομιδές για όλα τα περιστατικά.

Ειδικότερα ο νοσηλευτής του νοσοκομείου και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων Κωνσταντίνος Λαρίσης ανέφερε ότι η διοίκηση έδωσε εντολή για ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων κλινών ΜΕΘ σε θάλαμο που ήδη υπάρχουν άλλες 4.

«Στο νοσοκομείο, υπήρχαν 12 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια έγιναν 14. Επειδή όμως αυτές έχουν γεμίσει καιρό τώρα, και στη Θεσσαλία δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες , αναγκάστηκε η διοίκηση να προχωρήσει στην κατασκευή τεσσάρων επιπλέον αυτοσχέδιων ΜΕΘ», ανέφερε.

Επί της ουσίας, για τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ προστίθενται απλώς σε έναν θάλαμο άλλα τέσσερα κρεβάτια, μαζί με έναν αναπνευστήρα και ενδεχομένως, ένα μόνιτορ.

Γιαννάκος: Ασθενείς πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ανέφερε ότι:

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι γεμάτες. Έχουν διακομιστεί πολλά περιστατικά, τόσο στη Στερεά Ελλάδα, όσο στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτές τις περιοχές πρόβλημα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά η διακομιδή. Ξέρετε πόσα περιστατικά είναι στα όρια της διασωλήνωσης, αλλά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να εισαχθούν;

Βλέπουμε ασθενείς να πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν αναγκάστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Γενικό, αλλά και το νοσοκομείο στα Τρίκαλα, να προβούν σε κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ» και πρόσθεσε:

«Τώρα, ο ασθενής φτάνει στα όριά του μέχρι να διασωληνωθεί. Κανονικά, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ ακόμη και πριν διασωληνωθεί για να παρακολουθείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.