Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Άγριες Μέλισσες: Ακόμη μεγαλύτερος ο κίνδυνος να εξαφανιστούν στην Ευρώπη

Newsroom από Newsroom
12/10/2025 21:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αριθμός των ειδών άγριων μελισσών στην Ευρώπη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, ενώ τα είδη πεταλούδων που απειλούνται, επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Τα ανησυχητικά ευρήματα προέρχονται από επιστημονικές έρευνες για τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), οι οποίες έδειξαν ότι τουλάχιστον 172 είδη μελισσών από τα 1.928 που υπάρχουν στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση.

Παράλληλα, οι πεταλούδες που βρίσκονται σε κίνδυνο αυξήθηκαν από 37 σε 65 είδη σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή, πριν από 14 χρόνια. Ένα από αυτά, η λευκή πεταλούδα της Μαδέρας (Pieris wollastoni), έχει πλέον θεωρηθεί εξαφανισμένο είδος.

«Πέρα από την ομορφιά και τη συμβολική τους αξία, οι επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, τα συστήματα τροφίμων και τις οικονομίες μας, στηρίζουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τους σπόρους που μας τρέφουν», δήλωσε η Γκρέθελ Αγκιλάρ, γενική διευθύντρια της IUCN. «Οι νέες ευρωπαϊκές αξιολογήσεις αποκαλύπτουν σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι απειλές για τις πεταλούδες και τα άγρια είδη μελισσών εντείνονται».

Οι βασικές αιτίες της ταχείας αυτής μείωσης είναι η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικότοπων, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της γεωργίας, της εγκατάλειψης γης, της αποξήρανσης υγροτόπων, της υπερβόσκησης και της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (όπως τα νεονικοτινοειδή). Η κατακερματισμένη μορφή των φιλικών προς τους επικονιαστές οικότοπων αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο τοπικών εξαφανίσεων.

Η κλιματική κρίση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα απειλής: το 52% όλων των απειλούμενων ειδών πεταλούδων στην Ευρώπη πλήττονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με πριν από μία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντενίς Μισέζ, επικεφαλής της αξιολόγησης για τις άγριες μέλισσες, έως και το 90% των ανθοφόρων φυτών στην Ευρώπη εξαρτάται από την επικονίαση από ζώα. «Δυστυχώς, οι πληθυσμοί των άγριων μελισσών μειώνονται δραματικά και δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από διαχειριζόμενες αποικίες. Αν εξαφανιστούν, πολλά άγρια φυτά κινδυνεύουν επίσης, ανάμεσά τους οι πολύχρωμοι λειμώνες και διάφορα είδη ορχιδέων».

Δεκαπέντε είδη βομβίνων (bumblebees), απαραίτητων για την επικονίαση αρακά, φασολιών, φυστικιών και τριφυλλιού, και δεκατέσσερα είδη μελισσών κυτταρίνης, που επικονιάζουν δέντρα όπως ιτιές και κόκκινους σφένδαμους, χαρακτηρίζονται πλέον απειλούμενα. Η Simpanurgus phyllopodus, ένα μοναδικό είδος μελισσών που ζει αποκλειστικά στην Ευρώπη, είναι ένα βήμα πριν την πλήρη εξαφάνιση.

Οι πεταλούδες που ζουν σε ορεινά οικοσυστήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υπερθέρμανση, καθώς μετακινούνται ολοένα ψηλότερα μέχρι που εξαντλείται ο διαθέσιμος χώρος. Στη νότια Ισπανία, είδη όπως η Nevada grayling και η Andalusian anomalous blue ανήκουν στο 40% των ενδημικών ευρωπαϊκών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Στη Μεσόγειο, είδη όπως η Karpathos grayling, που ζει στα Δωδεκάνησα, πλήττονται από παρατεταμένες ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Αντίθετα, στον Αρκτικό Κύκλο, η υπερθέρμανση προκαλεί μετατόπιση της δενδρογραμμής προς τον βορρά, με αποτέλεσμα οι θάμνοι να καταλαμβάνουν τους τυρφώνες και την τούνδρα. Οι πιο ζεστές συνθήκες εμποδίζουν πλέον τους τάρανδους να διασχίζουν τον πάγο, αφήνοντας τα λιβάδια απροστάτευτα. Οκτώ είδη πεταλούδων απειλούνται με εξαφάνιση σε αυτή την περιοχή, ανάμεσά τους η Freyja’s fritillary και η Arctic ringlet.

«Ο κύριος βιότοπος όλων αυτών των επικονιαστών είναι οι ανθοφόροι λειμώνες, και αυτοί εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρτιν Γουόρεν, εκ των συντονιστών της μελέτης για τις πεταλούδες. «Το θετικό είναι ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και πολιτική βούληση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αναστρέψουν την πτώση των επικονιαστών έως το 2030, και πρέπει να αρχίσουν να ενεργούν».

Ο Γουόρεν τόνισε ότι υπάρχουν και “εύκολες λύσεις” που δεν μειώνουν τη γεωργική παραγωγή, και ίσως την ενισχύσουν, όπως η δημιουργία ανθοφόρων ζωνών στα άκρα των αγρών.

Η επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, την ανθεκτικότητα των υδάτων και την κυκλική οικονομία, Τζέσικα Ρόσβαλ, περιέγραψε την κατάσταση των άγριων μελισσών και πεταλούδων ως δραματική.

«Απαιτείται άμεση και συλλογική δράση για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής», είπε. «Μαζί με τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης επικονιαστών στο πλαίσιο του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή και στη συνεργασία με τα κράτη-μέλη για να προστατεύσουμε τους επικονιαστές μας».

Η δημοσίευση των νέων αξιολογήσεων για τις μέλισσες και τις πεταλούδες ακολουθεί την πρώτη πανευρωπαϊκή μελέτη για τις μύγες hoverflies, μια ακόμη κρίσιμη ομάδα επικονιαστών. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2022, αποκάλυψε ότι το 37% των ειδών hoverflies στην Ευρώπη κινδυνεύουν επίσης με εξαφάνιση.

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες: ΜΕΛΙΣΣΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Καλημέρα…….Στην Καρδιά

12/10/2020 | 07:20 - Ενημέρωση 12/12/2020 | 07:29
HOT NEWS

Ο Μητσοτάκης πήρε τηλέφωνο τον Μάστορα για την ασφάλιση Βορειοηπειρωτών

14/02/2020 | 14:50
HOT NEWS

Άγριες μέλισσες επεισόδιο 46 : Νέες κόντρες ξεσηκώνει το χωριό – 16/12/2019

16/12/2019 | 16:50
HOT NEWS

Άγριες μέλισσες επεισόδιο 43 : Τρέιλερ 10/12/2019

10/12/2019 | 15:20
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμοί που έρχονται στην ανθρωπότητα και στην Ελλάδα – Παγκόσμια προειδοποίηση από αναλυτές και σεισμολόγους

    320 shares
    Share 128 Tweet 80
  • «Ντόμινο λαθών» στο 424: Ποιος λογοδοτεί για τον θάνατο του 27χρονου στρατιώτη Νίκου Γκάτση;

    262 shares
    Share 105 Tweet 66
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Νέα διάταξη: Αναγνώριση έως 10 ετών για συντάξεις ΟΓΑ – Ποιοι ωφελούνται και πώς υπολογίζονται τα ποσά

    154 shares
    Share 62 Tweet 39
  • Νέα επίθεση του Τραμπ στην Κίνα: «Καπέλο» 100% στους ήδη υφιστάμενους δασμούς

    305 shares
    Share 122 Tweet 76
  • Ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Άγκυρα για το εμπάργο της Ελλάδας στην Τουρκία για το SAFE: «Ορισμένα κράτη επιδιώκουν να υλοποιήσουν μαξιμαλιστές φιλοδοξίες»

    244 shares
    Share 98 Tweet 61
  • Ρωσία: Ο πόλεμος περνά στις ράγες – Καταστρέφει ηλεκτρομηχανές για να παγώσει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch