ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στις πληρωμές αγρότες που είχαν «κοπεί» λόγω του σφάλματος κωδικού 54350, επειδή καλλιεργούν εκτάσεις στις οποίες το Δημόσιο εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο ως αρχικός ιδιοκτήτης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Η παρέμβαση αφορά πραγματικούς παραγωγούς που δηλώνουν σταθερά τις εκτάσεις τους στο ΟΣΔΕ και κινδύνευαν να χάσουν ενισχύσεις λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής.
Η ρύθμιση, που προωθήθηκε με συνεργασία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτη Σχοινά, προβλέπει ότι θα επιδοτούνται εκτάσεις που είναι τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και καλλιεργούνται από ενεργούς αγρότες.
Ποιοι αγρότες ξεμπλοκάρουν
Το πρόβλημα αφορούσε κυρίως εκτάσεις με προσωρινά παραχωρητήρια, εποικιστικές εκτάσεις, αγροτικές διανομές, αναδασμούς και περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί καλλιεργούν επί χρόνια, αλλά στις πρώτες εγγραφές του Ελληνικού Κτηματολογίου εμφανίζεται αρχικός δικαιούχος το Δημόσιο.
Η τροπολογία δεν αναγνωρίζει εμπράγματα δικαιώματα στους αγρότες ούτε θίγει δικαιώματα του Δημοσίου ή τρίτων. Λειτουργεί αποκλειστικά για τις ανάγκες πληρωμής των ενισχύσεων της ΚΑΠ, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο.
Πληρωμές 807 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΑΑΔΕ προβλέπει πληρωμές 807 εκατ. ευρώ μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο.
Τον Μάιο προγραμματίζονται 297,051 εκατ. ευρώ για οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες ενισχύσεις και εκκρεμότητες του 2018. Τον Ιούνιο αναμένονται 509,5 εκατ. ευρώ για δάσωση, νιτρορύπανση, κομφούζιο, εξισωτική, σπάνιες φυλές, βιολογικά, ευζωία χοίρων, βασική, αναδιανεμητική, νέους αγρότες, συνδεδεμένες, οικολογικά και μικρά νησιά Αιγαίου.
Συνολικά, για το 2026 προβλέπονται καταβολές άνω των 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο περιλαμβάνει πληρωμές Ιουλίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Τι λένε ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη
Στο tilegrafimanews.gr μίλησαν ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία τόνισαν ότι η λύση για τον κωδικό 54350 ήταν αναγκαία για να μη χαθούν ενισχύσεις από παραγωγούς που καλλιεργούν πραγματικά.
Όπως σημείωναν, «η λογική της ρύθμισης είναι να μη θιγεί ο έντιμος αγρότης λόγω μιας εκκρεμότητας που δεν αφορά την πραγματική παραγωγή αλλά τη διοικητική εικόνα των εκτάσεων». Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι οι έλεγχοι θα γίνουν αυστηρότεροι, αλλά η Πολιτεία θέλει να ξεχωρίσει τον πραγματικό παραγωγό από τον επιτήδειο.

Νέο ΟΣΔΕ και διορθώσεις
Το ΟΣΔΕ 2026 αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, ενώ η πλατφόρμα της ΕΑΕ 2025 άνοιξε προσωρινά για διορθώσεις monitoring, επισύναψη δικαιολογητικών και αποστολή φωτογραφιών μέσω Agrisnap.
Η νέα φιλοσοφία στηρίζεται σε περισσότερες διασταυρώσεις, γεωχωρικούς ελέγχους, αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων και αυστηρότερη παρακολούθηση των δηλώσεων. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «κάθε ευρώ πρέπει να πηγαίνει στον πραγματικό δικαιούχο».
De minimis, λιπάσματα και νέες ενισχύσεις
Για το de minimis στη μηδική, η πλατφόρμα αναμένεται έως το τέλος Μαΐου, με πληρωμές κοντά στο τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Για τα λιπάσματα, η ενίσχυση θα καταβληθεί σε τρεις φάσεις: μέσα Ιουνίου, μέσα Ιουλίου και μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις μέσω gov.gr, καθώς οι νέες διαδικασίες θα απαιτούν σωστά δικαιολογητικά, εμπρόθεσμες αιτήσεις και πλήρη αντιστοίχιση στοιχείων.
Το μήνυμα προς τους παραγωγούς
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το σύστημα αγροτικών πληρωμών αλλάζει. Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, οι νέοι έλεγχοι, οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο και οι αυστηρές διασταυρώσεις δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο.
Για τους πραγματικούς αγρότες, η ρύθμιση για το 54350 αποτελεί σημαντική ανάσα. Για τους επιτήδειους, όμως, το μήνυμα είναι σαφές: οι πληρωμές συνεχίζονται, αλλά με κανόνες, τεκμηρίωση και διαφάνεια.





