ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Από τη μία πλευρά η νέα φιλοσοφία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ΚΑΠ 2028–2034 αλλάζει ριζικά τον τρόπο χορήγησης ενισχύσεων και από την άλλη η έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ζωοτροφές στο Βόρειο Αιγαίο δείχνει το μέγεθος της κρίσης που βιώνει σήμερα ο πρωτογενής τομέας.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως Αργυρώς Ζέρβα και οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων στη Λέσβο φέρνουν στο προσκήνιο ένα νέο μοντέλο στήριξης, όπου οι ενισχύσεις δεν θα αποτελούν πλέον «υποκατάστατο εισοδήματος», ενώ παράλληλα το κράτος αναγκάζεται να παρέμβει με επείγοντα μέτρα, όπως καταγράφεται και από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις ανακοινώσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση ζωονόσων.
Αλλάζει το μοντέλο ενισχύσεων – τέλος η λογική «επιβίωσης»
Στην εναρκτήρια διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ στην Αθήνα, τέθηκε ευθέως το ερώτημα: ποιοι αγρότες θα στηρίζονται στο εξής και με ποια κριτήρια. Η μέχρι σήμερα λογική των άμεσων ενισχύσεων, που λειτουργούσαν ως σταθερό συμπλήρωμα εισοδήματος, φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
• απλοποίηση διαδικασιών
• ενοποίηση ενισχύσεων
• σύνδεση επιδοτήσεων με μετρήσιμα αποτελέσματα
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο αγρότης δεν θα πληρώνεται απλώς επειδή καλλιεργεί, αλλά επειδή επιτυγχάνει συγκεκριμένους στόχους παραγωγής, βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.
Ποιοι ευνοούνται στη νέα ΚΑΠ
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται:
• στους νέους αγρότες
• στις γυναίκες παραγωγούς
• στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις
Παράλληλα, προωθείται η συγχώνευση βασικών ενισχύσεων, αναδιανεμητικής στήριξης και πριμ νέων αγροτών σε ένα ενιαίο σχήμα.
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ τα οικολογικά σχήματα ενσωματώνονται στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, δημιουργώντας ένα πιο «απαιτητικό» αλλά και πιο στοχευμένο σύστημα.
Αγρότες σε πίεση: αυξήσεις κόστους και διεθνής ανταγωνισμός
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση επισήμαναν ότι οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση λόγω:
• αύξησης τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές
• υψηλού κόστους νερού
• διεθνούς ανταγωνισμού (MERCOSUR, Ινδία)
Επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή μείωση των διαθέσιμων πόρων και ανάγκη μεγαλύτερης εθνικής συμμετοχής.
Ζωονόσοι και επιβίωση: η κρίση στη Λέσβο
Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα στην περιφέρεια δείχνει πόσο εύθραυστος είναι ο πρωτογενής τομέας. Στη Λέσβο, η εμφάνιση αφθώδους πυρετού έχει οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες για τους κτηνοτρόφους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια άμεσης στήριξης των πληγέντων.
Ωστόσο, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί σε γενική συνέλευση, τονίζοντας ότι:
• η παραγωγή καταστρέφεται
• το γάλα δεν μπορεί να διατεθεί
• τα μέτρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες
Οι αγρότες ζητούν:
• 100% αποζημίωση εισοδήματος
• πλήρη κάλυψη ζωοτροφών
• πάγωμα χρεών
• ενίσχυση κτηνιατρικών υπηρεσιών
Η κατάσταση δείχνει ότι η κρίση δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά βαθιά οικονομική.
Το μεγάλο ζήτημα των δασικών και των ενισχύσεων
Παράλληλα, προβλήματα όπως οι δασικοί χάρτες, οι ενστάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα συνεχίζουν να μπλοκάρουν πληρωμές ενισχύσεων.
Οι παραγωγοί καταγγέλλουν καθυστερήσεις σε:
• εξετάσεις ενστάσεων
• διαδικασίες κτηματολογίου
• αποσαφήνιση ιδιοκτησίας
Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες αγροτεμάχια να μένουν εκτός πληρωμών.
Στο tilegrafimanews.gr μιλούν στελέχη του ΥπΑΑΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο vimaorthodoxias.gr μίλησαν ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επισημαίνουν ότι:
«Η νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ισχυρή στήριξη της παραγωγής, ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως οι ζωονόσοι».
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει το βασικό δίλημμα της επόμενης περιόδου: μεταρρύθμιση ή αποδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος.
Νέο «εθνικό συμβόλαιο» για τον πρωτογενή τομέα
Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ οδηγεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τον αγροτικό κόσμο.
Στόχοι:
• βιωσιμότητα εκμεταλλεύσεων
• ανανέωση γενεών
• ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση
Όμως, χωρίς διαφάνεια, σαφή κριτήρια και εμπιστοσύνη, όπως επισημαίνουν οι φορείς, το νέο μοντέλο κινδυνεύει να αποτύχει.
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή πρόκληση:
1. Να προσαρμοστεί σε ένα νέο, αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο
2. Να επιβιώσει από τις άμεσες κρίσεις (ζωονόσοι, κόστος παραγωγής)
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει ευκαιρία ανασυγκρότησης ή αιτία περαιτέρω πίεσης για τους Έλληνες αγρότες.






