Αίσχος ! για τους δικηγόρους – ΟΑΕΔ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ -Την αντίθεσή του στην υπαγωγή των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, αξίας 600 ευρώ το καθένα, εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

: Την ίδια στιγμή διεκδικεί εννέα ευνοϊκά μέτρα για τον δικηγορικό κλάδο, ενώ εξετάζει, σε συνεργασία με την Οικονομική του Υπηρεσία, τη δυνατότητα στήριξης των μελών του αλλά και των ασκούμενων .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Σε μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΘ καταδικάζει την απόφαση να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τους κλάδους που πλήττονται από τη διασπορά του , κάνοντας λόγο για «απολύτως εμπαικτική και προκλητικά προσβλητική για ολόκληρο το δικηγορικό κόσμο συμπεριφορά της κυβέρνησης και των αρμοδίων εκπροσώπων της».

Χαρακτηρίζει δε ως «απαράδεκτη» την εξαγγελία περί συμμετοχής των δικηγόρων σε επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης με «επιταγή κατάρτισης» (voucher), ένα μέτρο, που σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «θέλει να καταστήσει το δικηγορικό σώμα παρία της ελληνικής κοινωνίας και τον δικηγόρο επαίτη μίας ελάχιστης και με δυσανάλογο αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας».

Εξάλλου, ο ΔΣΘ επισημαίνει ότι η μη ένταξη των δικηγόρων στους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους που θα λάβουν άμεσα το ποσό των 800 ευρώ, αποτελεί «καταφανή παραβίαση της αρχής της ισότητας εις βάρος εκείνων που εξ επαγγέλματος μάχονται γι’ αυτήν και θυσιάζονται τώρα για την εξυπηρέτηση δημοσιονομικών ή πελατειακών σκοπών».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατόπιν συνεδρίασης -μέσω τηλεδιάσκεψης- το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΘ ζητά την ικανοποίηση εννέα μέτρων προς ανακούφιση του κλάδου και τα οποία αφορούν τα παρακάτω:

-την καταβολή της των 800 ευρώ που λαμβάνουν και οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι για το σύνολο των δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένων ρητά και όσων συναδέλφων απασχολούνται με οιονεί έμμισθη σχέση («μπλοκάκι»)

-την εφαρμογή της ρύθμισης περί καταβολής μειωμένου μισθώματος για την επαγγελματική στέγη των δικηγόρων

-την άμεση αξιοποίηση του συγκεντρωθέντος στον ποσού από τις εισφορές των δικηγόρων

-την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος

– την απαλλαγή των δικηγόρων από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 και για όλη την περίοδο των μέτρων, άλλως την οριστικοποίηση της μείωσης των εμπροθέσμως ασφαλιστικών εισφορών

-την εξομοίωση των προκαταβολών των εισφορών των δικηγόρων μέσω του γραμματίου προείσπραξης με έγκαιρη καταβολή, ώστε να διασφαλιστεί η έκπτωση 25% για την έγκαιρη εξόφληση επί του συνόλου της ονομαστικής εισφοράς και όχι επί του ποσού που υπολείπεται μετά την εκκαθάριση

-τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου με μηδενικό συντελεστή για τη χρήση 2019

– την άμεση καταβολή των οφειλομένων του Δημοσίου προς τους δικηγόρους, όπως ενδεικτικά των οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια, των οφειλών των διαφόρων φορέων του δημοσίου τομέα προς συνεργαζόμενους δικηγόρους, καθώς και των οφειλών από παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών. Για την εξασφάλιση της είσπραξης να μην απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τους δικηγόρους

-την εξαίρεση του διαστήματος από τον Απρίλιο του 2020 και μέχρι το πέρας των μέτρων από τον υπολογισμό τεκμηρίων

Αίσχος ! Voucher για τους δικηγόρους – ΟΑΕΔ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ – Προπληρώνει τα επιδόματα ο ΟΑΕΔ

Προπληρώνονται από τον λόγω των έκτακτων συνθηκών τα τακτικά επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και το Δώρο Πάσχα.

Αναλυτικά αποφασίστηκε από το ΔΣ του Οργανισμού η προπληρωμή των να ξεκινήσει από την Τρίτη 31 Μαρτίου ως εξής:

– Των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 31.03.2020 μέχρι και 03.05.2020.

– Των στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.

Η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από αυτούς.